Kako smanjiti naprezanje očiju tokom korišćenja telefona noću?

Ako često idete u krevet noću sa telefonom ne bi li ste po poslednji put za taj dan pročitali neki članak sa Saznaj Novo bloga, predlažem vam da primenite savet iz ovog teksta. Isto kao monitori za računare, i ekrani telefona emituju veštačku plavu svetlost koja smeta našem oku, pogotovo noću kada je taj ekran jedini izvor svetlosti.

Ako pratite ovaj blog 6 godina, možda se sećate (a verovatno ne) da sam pisao članak o jednom programu za Windows koji smanjuje tu veštačku plavu. Naziv programa je „F.lux“ i ako niste čuli za njega do sad, pročitajte članak ovde. Tamo možete videti i grafikone koje boje se koliko smanjuju, i zašto je ta plava uopšte štetna, ako vas to zanima.

Za telefon postoji isto rešenje u vidu aplikacija, ili podešavanja telefona. Ja ću vam pokazati više načina pa vi izaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Android

Ako imate Android onda spadate u onu grupu srećnijih ljudi jer imate više opcija. Android 7.0 Nougat ima ovu opciju ugrađenu, a ako imate nižu verziju sistema onda možete izabrati jednu od besplatnih aplikacija.

Integrisana opcija

Ne mogu vam tačno reći gde se nalazi kod svakog telefona, ali vam mogu dati ideju. Uglavnom se nalazi u podešavanjima ekrana kada otvorite podešavanja telefona. Opcija se u većini slučajeva naziva „Blue light filter“. Ovako izgleda kod Galaxy S7 telefona sa Android 7 Nougat sistemom:

night-mode-galaxy-s7
Slika: saznajnovo.com

Kao što vidite imate opcije da podesite intezitet filtera i kada će se uključiti (ako želite da se uključi automatski). Pa tako možete podesiti „od zalaska do izlaska sunca“ ili ručno odabrati period.

Možete dodati taster za brzu (de)aktivaciju u panelu sa brzim akcijama (kad povučete obaveštenja dva puta).

Aplikacije

Imate nekoliko opcija, a ovo su popularnije i besplatne aplikacije: Blue Light FiltersFilterTwilight. I F.lux ima svoju aplikaciju (link) ali zahteva ROOT.

iOS

Ova opcija je integrisana u iOS 9.3 i novijim verzijama pod nazivom „Night Shift“. Do nje dolazite lako: Settings > Display & Brightness > Night Shift.

ios night shift options
Slika: PCMag

I ovde imate nekoliko opcija:

  • Podešavanje intenziteta
  • Automatsko uključivanje/isključivanje: izlazak – zalazak sunca
  • Uključite manuelno (filter se zadržava dok ne svane)
  • Automatsko uključivanje/isključivanje: od – do sati

Ručno ovu opciju možete uključiti ili isključiti iz kontorlnog centra.

ios night shift options
Slika: PCMag
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *