Kakvi su to „Flagship“ Android telefoni?

Možda ste čuli negde od nekoga, ili možda baš na ovom blogu, za reč „Flagship“ (na srpskom: flegšip) telefon, i nije vam u potpunosti jasno šta to znači. Pretražio sam 1200+ postova na ovom blogu i shvatio sam da nisam napisao članak o tome kakvi su to Flagship telefoni, a pominjem ih u tekstovima.

Pre svega bitno je napomenuti da je ovaj termin nastao davno i nema veze sa tehnologijom, a najmanje sa telefonima. Naime, „Flagship“ je ono što i samo ime kaže – brod sa zastavom. Odnosno, to je najjači, najbrži, najsavremeniji brod u floti koji nosi zastavu i ide uvek napred – Wiki.

Znajući to, kompanije su usvojili ovaj termin kako bi opisali najbolji telefon koji mogu ponuditi. Znači, telefon kojim se kompanija posebno ponosi i izdvaja ga kao primarni uređaj za neki period (obično godinu dana). Međutim, i ovde se vodi pitanje oko toga šta definiše Flagship telefon, i imamo nekoliko odgovora.

#1 Najbolji uređaj koji kompanija ima u ponudi

Ovo bi bila i najjasnija i najbolja definicija za Flagship telefone jer se tako najlakše razlikuju od onih ostalih. Ali, nije uvek tako slučaj, kompanija može da odluči da tu titulu nosi telefon koji ima i slabije specifikacije od nekog drugog. Pa tako Flagship telefon može da bude i onaj koji kompanija najbolje prodaje. Jedino je bitno da taj model bude unapređenje u odnosu na prethodni. A opet, kompanija može da napravi jedan kompletan telefon koji će imati sve što je korisniku potrebno (dobar CPU, dosta RAM-a, memorije, razne senzore, dobar ekran… all-in-one), čak i da se ne prodaje najbolje i da nema najbolje specifikacije, i da ga proglasi Flagship telefonom. Samim tim, Flagship telefonom se može smatrati i onaj kojim kompanija parira konkurentima ili ih „izaziva“ da naprave bolji.

#2 Najbolji telefon koji se nalazi na tržištu

Pošto svaka kompanija može da proglasi neki svoj telefon da je Flagship, kako onda napraviti poređenje? Neki veruju da su Flagship telefoni manja grupa telefona koja se izdvaja iz gomile. Ali, šta ih izdvaja?

Ovde opet možemo diskutovati da li su to telefoni koji imaju najbolje specifikacije za tu godinu? Ili su možda to oni koji imaju dobre specifikacije (u svakom slučaju ne može jedan takav telefon imati loš hardver) ali i najbolje opcije prilagođene korisnicima koje do sada nisu viđene ili su unapređene?

Međutim, zašto je Galaxy S7 bio Flagship, a Galaxy S7 Edge nije? Očigledno je da Edge verzija ima neke mogućnosti koje klasična verzija nema (zakrivljen ekran), i uz to nešto jaču bateriju.

#3 Komercijalna održivost i poželjnost

A ako sagledamo situaciju iz drugog ugla, Flagship telefon može biti i onaj u koji je kompanija uložila najviše truda i novca oko medijske pokrivenosti i komercijalne održivosti. Da, vi možete naći kineski telefon koji ima specifikacije kao, recimo, Galaxy S8 ali je Galaxy S8 Flagship, svi znaju za njega, svi ga žele. Ovde naravno ulogu igra i sam brend, a u ovom slučaju je to Samsung.

Takođe podrška programera je najveća upravo za ove telefone. Uvek predlažem ljudima da kupuju Flagship jer će im telefon duže trajati i imaće bolju podršku, kako za softver tako i za hardver.

#4 Na kraju – šta je Flagship telefon?

Nakon svega ovoga, Flagship telefon možemo definisati ovako:

  • Najbolji telefon koji kompanija može da ponudi
  • Ima (skoro) najbolje specifikacije na tržištu
  • Najbolji od ostalih u tom cenovnom rangu
  • Ima najveću medijsku pažnju
  • Ima najveću i najjaču medijsku kampanju

#5 Šta je Flagship telefon za vas?

Napišite u komentaru ispod.

Izvori: 1. androidauthority
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Svaka čast, majstore, misliš na sve. Mnogo puta sam čuo Flagship telefon a nisam znao šta znači. Ukucam i potražim na Google da vidim šta je, kad ono baš tebe nađem kako nam objašnjavaš. Hvala, super si i veliki pozdrav.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *