Lagan i brz veb pregledač za starije Android uređaje

6

Kako aplikacije vremenom postaju sve zahtevnije, nekada nam je potrebna laganija alternativa za stariji hardver. Sam Android sistem postaje sve lakši i optimizovaniji pa on nije problem, ali jesu aplikacije. U ovom članku pišem ukratko o jednom veb pregledaču upravo za te starije uređaje koji za današnje vreme imaju prilično slabe specifikacije.

Lightning Web Browser

Veb pregledača namanjenih za slabije uređaje ima nekoliko, možda je najpoznatiji Opera Mini, ali sam nakon dužeg vremena tastiranja i jednog i drugog zaključio da Lightning radi bolje i brže. Generalno je lakši za telefon, brže se pokreće i brže otvara stranice! Neke naše domaće portale pretrpane reklamama učita brže nego Opera Mini sa AdBlock modulom i kompresijama. Ovaj veb pregledač i jeste pravljen sa ciljem da brzo učitava stranice, što je i opravdao.

Nema mnogo opcija, ima standardne samo kao što su full-screen, predlozi pretrage, Bookmarks, istorija, kartice, korisnički agenti, Search Engine po želji, privatni (Incognito) režim… a pored svega toga potpuno je besplatan i otvorenog je koda.

Koristi WebKit za renderovanje stranica (isti onaj koji koristi Chrome) koji je već ugrađen u sam Android. Pored toga ima neke svoje optimizacije i rasterećen je od viška opcija i samog koda.

Dizajn nije za prvo mesto, ali je moderan i lagan. Kartice i obeleživači su smešteni u zasebne panele sa strane, i sve je raspoređeno tako da se ostavi što više mesta na ekranu za sam sadržaj veb stranica. To je i logično budući da stariji telefoni nisu pozanti po velikim ekranima, kao što danas viđamo kod novijih telefona (da, mislim na Galaxy i S8 Note 8). A za one koji vole da kasno noću surfuju internetom, ima ugrađen i noćni mod. Ja vam dodatno preporučujem da omogućite noćni režim i na nivou sistema, o čemu sam pisao.

Aplikacija se dosta redovno ažurira, a možete je preuzeti iz Play prodavnice:

Lightning Web Browser

Povezano:
6 komentara
 1. Zoran kaže

  Vivaldi = kopija gugla
  Pale moon = kopija mozille

  1. Miki kaže

   A lighting?Da li valja,da li može da zamenj Chrome?

 2. Zoran kaže

  Kopija gugla…

  1. Stefan Marjanov kaže

   Misliš Chrome-a? Nije, koristi WebView koji je ugrađen u Android i slobodan za korišćenje i implementaciju u aplikacije. Chrome je ustvari proizvod Chromium-a.

 3. Miki kaže

  Kako se pokazao sa YT i notifikacijama?Mnogi light brauzeri su me razočarali jel pola opcija nemaju ne podrzavaju live video…Trenutno koristim Chrome jeste prezahtevan,ali ima notifikacije,live video,YT radi ok itd…Chrome donekle može da mi zameni FB,YT,Twitter,Instagram itd…Dobro bi došla neka lagana alternativa Chrome.Na žalost većina light verzija je fazon text sites bez obaveštenja itd…Nadam se da to nije slučaj sa ovim brauzerom.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Pa upravo zato što je light varijanta nema te dodatne opcije :)

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.