Šta znače Reloaded, Skidrow, Repack i Ripped kod naziva igrica?

Ako ste nekad tražili igricu na Torrent sajtovima verujem da ste naišli na pojmove kao što su Reloaded, Skidrow, Repack i Ripped uz naziv Torrent fajla. Šta koji pojam znači možda znate, možda pretpostavljate, a ako ne znate, evo jednostavnog objašnjenja.

Kao prvo, ne spadaju sva četiri pojma u jednu grupu. Naime, Reloaded i Skidrow su Warez grupe (tzv. „Scena“ – što sam pominjao već), a Repack i Ripped se odnose na način pripreme igrice za Torrent.

Reloaded

Ovo je Warez grupa osnovana još 2004. godine od bivših članova DEViANCE (mada je njihov rival HOODLUM objavio da niko od bivših članova DEViANCE nije u grupi Reloaded – istražite sami). Poznati su po tome što su objavili krekovanu verziju igrice „Spore“ četiri dana pre datuma izlaska te igrice, i beta verziju „The Sims 3“ čak petnaest dana pre izlaska igrice na tržište. Dakle, ako vidite ovaj naziv negde pored naziva igrice na Torrent sajtu, znači da je ta igrica krekovana od strane Reloaded Warez tima. Ti krekovi nemaju viruse, mada Torrent je to, pazite se, možda neki autor uzme njihov alat i ubaci svoj virus. Takođe, igrice su modifikovane tako da se mogu igrati i bez CD/DVD.

reloaded-games-logo
Slika: reloadedinc.com

Skidrow

Još jedna poznata Warez grupa koja je nastala davne 1990. godine, a počeli su krekovanjem igrica za Amiga platformu, i moto im je „Twice the Fun – Double the Trouble!“. Oni su bili prva grupa koja je uspela da krekuje Ubisoft-ov Uplay DRM (Digital rights management) sistem koji je zahtevao od igrača da ima konstantnu internet konekciju sa Ubisoft-ovim serverima za proveru licenci. Prvo su krekovali Assassin’s Creed II, a zatim i Prince of Persia: The Forgotten Sands.

skidrow-games-logo
Slika: skidrow-games.io

Repack

Ako vidite ovaj naziv, znači da je igrica malo modifikovana u smislu da je izbačen višak sadržaja zarad smanjenja veličine fajla. Recimo, izbace uvodne scene i muziku koja je nepotrebna, a takođe se dodatno kompresuju fajlovi kao što su zvuk, video, teksture, aseti… Isto tako ćete često naići na igre koje podržavaju samo jedan jezik, a to je zato što su izbačeni ostali radi uštede na veličini fajla. Nakon što se sve nepotrebno iz igrice izbaci, i kompresuje ostatak sadržaja, Warez grupa sve to upakuje u jedan instalacioni fajl spreman za korišćenje.

repack-games-example
Slika: encode.ru

Ripped

Uglavnom znači da je igrica izmenjena kako bi odgovarala standardima „Scene“ (koje možete videti ovde). Takođe, igrica se preuzima sa CD/DVD i prilagođava tako da može da se igra sa HDD-a. Prilikom primene pravila „Scene“, i uklanjanja suvišnih delova, igrica postaje manja pa se može nasnimiti i na jedan CD/DVD (ako original dolazi na više CD/DVD diskova).

Originalno ovaj metod je bio korišten u svrhe smanjivanja veličine igrica u eri prelaska sa Floppy-ja na CD. Igrice su tada zauzimale 10-20 MB, ali su ih posle adaptirali za CD i njihova veličina je skočila na 650 MB. Najveći razlog za to su CD-DA audio i Full-motion video fajlovi koji su uvedeni kako bi se iskoristio prostor CD-a. Ali, internet je tada bio prilično spor i igrice tih veličina nisu mogle da se prenose preko njega. Zato su određene grupe ljudi uklanjali te dodatne audio i video fajlove kako bi smanjili veličinu igrice i kako bi ona mogla da se deli putem interneta pomoću 28.8k dialup konekcije.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *