Šta znači, i kako radi, opcija „Enhance Pointer Precision“?

Opcija „Enhance Pointer Precision“ ili na srpskom „Povećaj preciznost pokazivača“ se nalazi među opcijama za podešavanje kursora u Windows sistemima. Podrazumevano je omogućena i to sa razlogom. Ali čemu služi i kako funkcioniše?

Svi znamo da kada pomerimo miša po podlozi kursor prati njegovo kretanje. Ono što određuje koliko će se kursor pomeriti u zavisnosti od toga koliko se miš fizički pomeri se naziva DPI (Dots per inch), ili na srpskom „Tačaka po inču“. Dakle, koliko će se kursor tačaka na ekranu pomeriti za svaki inč (2.54 cm) koji miš pređe po podlozi. Iz ovoga je logično zaključiti da što je DPI veći, to je pokazivač brži. Odnosno, ako povećate DPI, kursor će preći veću razdaljinu na ekranu za istu razdaljinu koju će preći miš po podlozi.

Ono što opcija povećanja praciznosti radi je veoma jednostavno, a opet korisno – dinamički podešava DPI. Zašto to radi, i kako?

Ako ova opcija nije omogućena, tokom pomeranja miša po podlozi DPI je uvek isti. Ovo nije toliko efikasno jer su ekrani dosta veći u odnosu na elemente koje prikazuju pa je potrebno dosegnuti od ivice do ivice jednim potezom, a opet imati dobru preciznost kada je potrebno kliknuti na nešto.

Kada se ova opcija uključi, sistem menja DPI u zavisnosti od brzine pomeranja kursora. Dakle, ako želite da kursor pomerite od jedne ivice ekrana do druge u jednom potezu – nema problema! Ako želite da kliknete na neki sitan elemenat na ekranu – isto nema problema! Ovo je win-win situacija jer imate potreban veći DPI za pomeranje kursora na većoj razdaljini, a takođe i manji DPI za precizno kliktanje na sitne elemente.

Ne znam kako je Microsoft kodirao ovu funkciju, ali sa mojim dosadašnjim znanjem verujem da se koristi Fuzzy sa 2 ulaza i jednim izlazom. Ulazi bi bili razdaljina (nova pozicija minus stara) i brzina (vreme potrebno da se ta razdaljina pređe), a izlaz DPI broj.

Enhance Pointer Precision 2
Slika: saznajnovo.com

Bilo kako bilo, ova opcija jeste zaista korisna i poželjno je držati je uključenom. Ipak, neki gejmeri više vole konstantni DPI pa zato postoji mogućnost da se isključi. Ako želite da je uključite, ili isključite, to možete učiniti ovako:

  • Otvorite kontrolni panel (Control panel)
  • U pretragu ukucajte „Miš“ (Mouse)
  • Kliknite na „Opcije pokazivača“ (Pointer options)
  • I videćete traženu opciju
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *