10 opcija koje su nekada postojale na Youtube-u

Očekivano je da veliki servisi iz upotrebe izbace neke opcije jer su prevaziđene ili se jednostavno ne koriste dovoljno, ili na način na koji bi trebale. Tako je i Youtube izbacio neke opcije i to sa razlogom, a u ovom članku lista nekoliko tih opcija i obrazloženja.

#1 Uređivanje izgleda kanala

Ako se sećate nekada ste mogli da uredite izgled svog kanala, pa čak i da dodate pozadinu. Mnogi su koristili tu opciju da dodaju razne banere i linkove. Pored toga postojali su moduli koje su vlasnici kanala mogli da dodaju i menjaju, a isto tako i boje kanala.

Youtube je odlučio da svi imaju jedan dizajn pa je sve ove opcije uklonio. Sada vlasnici kanala imaju mogućnost samo da dodaju sekcije na početnoj, uvodni video, i slično.

old youtube bg

#2 Video odgovori

Opcija „Video responses“ je bila korisna jer ste mogli sa videom da odgovorite na video, i onda bi se taj vaš video našao ispod originalnog. Septembra 2013. godine Youtube je uklonio ovu mogućnost jer su ti video klipovi imali CTR od svega 0.0004%, što je premalo. Pored toga, još jedan od razloga je taj što su ljudi iskorištavali tu poziciju da reklamiraju svoj sajt, jer je pozicija bila na dosta vidnom mestu. – izvor.

yt response videos old

#3 Grupe

Nekada ste mogli da se pridružite grupi, ili da je kreirate, kako biste pratili i delili video sadržaj određene tematike koja vas zanima. Ta opcija je uklonjena verovatno jer su pripremali „teren“ za nadolazeći Google Plus.

yt groups old

#4 Prijatelji

Čak i da nemate pratioce, možete dodati nekoliko Youtube prijatelja. Ova opcija je uklonjena 2011. godine, a vlasnici kanala su mogli da biraju da li će se osobe iz liste prijatelja spojiti sa pratiocima ili dodati u kontakte. – izvor.

yt friends old

#5 Honors

Po meni veoma dobra opcija koja je postojala nekada davno. Youtube je davao odlikovanja kanalima koji su postizali značajne rezultate na tom servisu. Recimo, mesto po broju pratilaca globalno, ili u nekoj kategoriji. Isto tako su postojala odlikovanja za svaki video, recimo ako video ima dosta glasova u nekoj kategoriji, određeni broj pregleda…

yt honers

#6 Sidebar

Svaki kanal je ima svoj Sidebar u kojem su bile smeštene sažete informacije, kao što su slika, ime, Subscribe taster, link za dodavanje prijatelja, država, datum kreiranja, opis, linkovi… Čisto radi zabave, pogledajte PewDiePie kanal dok je imao svega 19 pratilaca.

pew die pie channel beginnging

#7 Intro

Ovo je jedna od opcija koja je opstala jedna godinu dana. Kreatori video sadržaja su mogli da dodaju svoj intro ispred svakog video snimka direktno na Youtube delu za kreatore. Ta opcija je ubrzo uklonjena nakon što su se korisnici izjasnili da bi pre ubacivali intro prilikom editovanja video snimka nego nakon otpremanja na Youtube. Svako je imao opciju da zadrži ili ukloni intro iz svih video snimaka nakon gašenja ove opcije 31. marta 2015. godine. – izvor.

#8 301 pregleda

Ako se sećate jedno vreme se ispod Youtube video klipova prikazivao broj 301 na mestu broja pregleda. Niko nije znao zašto se brojač „zalepi“ za taj broj i tek posle nekog vremena nastavi sa brojanjem. Kasnije je Youtube objasnio da se iza tog broja nalazio algoritam koji je razdvajao prave i lažne preglede i nakon što se taj proces završi prikaže se realan broj. Sada se taj proces dešava u realnom vremenu pa nema lažnih pregleda, a ni 301 broja. – izvor.

#9 Anotacije

Veoma popularna opcija koja je bila korisna jer su kreatori video sadržaja mogli da dodaju neke ispravke i bitne informacije na videu nakon otpremanja i puštanja u javnost. Ipak, mnogi su ovu opciju iskoristili na pogrešan način kako bi iritirali korisnike i sakupljali slučajne klikove. Youtube je odlučio da ukloni mogućnost dodavanja i uređivanja anotacija maja 2017. godine nakon što su utvrdili da sada ogroman broj korisnika taj sajt posećuje sa mobilnih uređaja na kojima anotacije nisu radile. – izvor.

annotations old youtube

#10 Zvezdice za ocenjivanje

Ako se sećate nekada ste mogli da ocenite snimak sa maksimum 5 zvezdica. Youtube je odlučio da ukloni tu mogućnost 2009. godine jer su korisnici davali ili jednu zvezdicu ako im se video ne sviđa, ili pet zvezdica ako im se sviđa. Tada je ova opcija izgubila svoj smisao i zamenjena je jedostavnim „Sviđa mi se“ i „Ne sviđa mi se“ tasterima. – izvor.

yt reating video old

Koja opcija vama najviše nedostaje?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *