AdBlock – neprijatelj blogera

Veliki broj korisnika interneta ima instaliranu neku vrstu AdBlock alata, i sam koristim uBlock za Chrome. Razlozi su opravdani od strane korisnika, ali se još uvek vodi borba između korisnika i kreatora sadržaja oko blokiranja reklama.

Razlog

Razlog zbog kojeg se koristi AdBlock, i zbog kojeg su ti alati nastali, jeste što su neki sajtovi zloupotrebili slobodu i počeli da pretrpavaju sadržaj reklamama. Kako bi korisnik bio u mogućnosti da nesmetano čita sadržaj mora instalirati naki alat koji će blokirati te reklame.

Primer jednog domaćeg portala (koji, sudeći po reklamama, postoji samo zbog profita) koji ima 8 AdSense reklama po stranici i to na svim mogućim pozicijama, pa i u samom članku. Nekada je iskakala reklama iz donjeg desnog ugla.

Primer još jednog domaćeg (doduše ne IT) portala koji ima čak 25 reklama po članku!

I tu nastaje problem: autori sadržaja na internetu ne mogu više da zarađuju dovoljno preko reklama jer ih korisnici blokiraju, a korisnici blokiraju reklame jer pojedini sajtovi otežavaju (ili onemogućavaju) čitanje sadržaja zbog previše reklama.

Beskonačna blokiranja nisu rešenje

Tada su autori sadržaja našli rešenje: blokiranje AdBlock alata. I onda su AdBlock kompanije našle rešenje: blokiranje skripti za blokiranje AdBlock alata. I ta priča može da ide u beskraj. Gde je rešenje? I koliko gube korisnici, a koliko kreatori sadržaja?

Na ovom blogu imam 3 nenapadne slika/tekst AdSense reklame po članku (ispod navigacije, ispod članka, sa strane), 2 gotovo neprimetne AdSense reklame u vidu linkova koje se stapaju sa sajtom (iznad članka, sa strane), i ne blokiram korisnike AdBlock alata. Zašto? Jer svako ima pravo da blokira reklame, razumem, i ja sam korisnik i ja posećujem razne blogove, sajtove, forume, portale… i ne volim kad me napadnu reklame. Ok je ako su oko članka, do 5 maksimum.

Kako rešavam to? Na lep način: zamolim korisnike AdBlock alata da ga deaktiviraju za ovaj blog (stave u Whitelist) tako što zamenim postojeće reklame sa tom porukom (primer reklama ispod navigacije). Na taj način ne iskače nikakvo obaveštenje, ne zabranjujem sadržaj korisniku, a opet dajem do znanja da blog koristi reklame i da se finansira pomoću njih. Oni koji žele da podrže blog ugasiće AdBlock za njega.

Pored toga, sve reklame sam postavio oko sadržaja, ne i u sam sadržaj, tako da ne smetaju prilikom čitanja. Reklame su gotvo pa i neprimetne, redovno ih ručno proveravam i uklanjam sve one neprimerene direktno iz AdSense naloga. Tako da se trudim da obezbedim posetiocima ovog bloga prijatno korišćenje i čitanje sadržaja, ali i korisne reklame.

Koliko korisnici gube?

Ne mnogo, uglavnom dobijaju brže učitavanje sajta (mada je učitavanje sajta sa omogućenim reklamama 853ms pa se i ne dobija nešto na brzini) i čistiji izgled. Ali mogu propustiti dobre akcije i promocije koje se pojavljuju u reklamama. Verovali ili ne ali Remarketing je čudo, zaista mogu da vam ponude nešto baš što vam treba i to po niskoj ceni. Lično sam nailazio na neke PC komponente preko AdSense reklama jeftino i kupio. A u nekim slučajevima, ako vlasnik sajta tako odluči, AdSense korisnici ne mogu da pristupe delu, ili kompletnom njegovom sadržaju.

Koliko vlasnici sajtova gube?

Zavisi od sajta do sajta i njegovih prihoda, ali uglavnom se radi o ne tako maloj sumi, pogotovo u Srbiji. Recimo, u poslednjih 30 dana skoro 50% posetilaca je blokiralo reklame na ovom blogu. Koliko je autora bloga – mene – to koštalo? Nekih 132 dolara, a ovaj blog ni nema mnogo poseta (100.000+ mesečno). Nekome AdBlock odnosi para koliko bi platio račune za kuću, fakultet, deci školu, hranu, odeću… i slično.

block-revenue-lost-blog

 

Šta korisnici mogu da urade?

Najbolje je da sami procene koji sajt je koristan i zaslužuje da bude dodat na belu listu (vidi kako), a to je upravo i moja praksa, pogotovo kada se radi o domaćm blogovima. Jer, i da korisnik ne klikne na reklamu, samim tim što ju je učitao autor dobija određenu sumu novca (u AdSense se to označava sa RPM i predstavlja zaradu na 1.000 prikaza reklama). Ako sajt nema napadne reklame, kao ovaj blog, onda korisniku te reklame i neće smetati pa mu je svejedno da li su blokirane ili ne, a autoru svakako znači ako nisu.

Ako se neko odluči da isključi AdBlock za ovaj blog ja mu se najlepše zahvaljujem.

Povezani tekstovi:

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

7 komentara
 1. Pile kaže

  Potpuno se slazem sa tobom,jos kad nebi koristo JavaScript kod za rudarenje definitivno bi se blog nasao na „beloj“ listi.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Skripta je samo za one koji hoće da dobrovoljno pokrenu, nalazi se u delu za doniranje. Dakle ne pokreće se sama od sebe.

   1. Pile kaže

    ?

 2. Aleksandar kaže

  Odličan tekst, svaka čast! Clickbait sajtovi preteruju sa brojem i pozicijama adsense reklamama, i time, nama, oglašivačima bukvalno izbijaju novac iz džepa nizašta. Jednom sam naleteo na sopstvenu reklamu koja je bila uvučena zajedno sa facebook page lightbox-om i uz neku skriptu prikazivana samo za facebook traffic, i sasvim direktno pozivajući da se klikne na nju kako bi se video nastavak stranice. Priavio! Sajt i dalje radi i dalje krši pravilo! Ljudi na Balkanu žele preko noći da zarade milione, po svaku cenu, a posle se žale zašto je cena klika i prikaza niska. Nadam se samo da će nova politika Facebooka, kojom se smanjuje spam po raznoraznim „Neverovatno!“ grupama smanjiti saobraćaj takvog smeća, a nama omogućiti da dođemo do kvalitetnih klikova i ono što oglašavamo da plasiramo do realnih konzumenata. Ok, bila je ovo priča iz drugog ulga. Još jednom, podrška za ovakve blogove.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Podrška za ukidanje „Neverovatno“, „Šokantno“ i ostalih clickbait naslova! :)

 3. ЉУПЧЕ kaže

  МОЛИМ ЗА ОДГОВОР. ШТА СВЕ ТРЕБА ДА ОТВОРИШ ОВАКВУ СТРАНИЦУ, УСЛОВИ УПЛАТА ОБАВЕЗЕ? ХВАЛА И ПОЗДРАВ

 4. Deda kaže

  Problem je alavost iliti pohlepa koja pokreće ljude da zakolju vola zbog kile mesa. Lično mi ne smetaju reklame koje nisu napadne. Sajtove koji bombarduju reklamama uglavnom zaobilazim jer je, valjda, kod mene nastalo zasićenje svim tim napadima. Ili da kažem ovako – ne smeta mi ako mi neko lupi čvrgu jer i ja imam neke koristi od nje, ali mi smeta kad mi glava otekne od nebrojeno mnogo čvrga.

Ako već nisi, lajkuj stranicu i budi u toku! Hvala