Antivirus za Android uređaje – da / ne?

Antivirusnih aplikacija za Android ima dosta u poslednje vreme, neke su lažne (o kojima neću pisati sada), a neke proizvode poznate firme koje proizvode antivirus programe i za desktop računare. Ali, istina je da antivirus za Android uređaje nije potreban.

U osnovi Androida on nije ranjiv, ne može se zaraziti virusom tek tako. Šta god radili, dok su podrazumevana podešavanja netaknuta, ne možete zaraziti vaš Android uređaj. Svakako da postoje veb stranice koje „navlače“ korisnika da uradi određene korake jer je telefon „zaražen“, ali to je prevara. Korisnik koji nasedne na to može zaista proći loše i pomisliti da je imao virus u telefonu, a zapravo nije do trenutka kada je pokušao da ga ukloni.

Najnoviji podaci koje dolaze iz Symantec nam govore da se u čak 17% aplikacija za Android nalazi malver. Nije mali procenat, zar ne? Ova vest se prenosila sa naslovima poput „1 od 5 aplikacija za Android je zaražena„. Odmah pomislite da je velika verovatnoća da je i vaš uređaj zaražen. Ali, realni podaci su malo drugačiji.

Symantec u ovu statistiku ubraja sve aplikacije za Android. Dakle, i one sa Play prodavnice i van nje: .apk fajlovi, nezvanične prodavnice, razni sajtovi za skidanje aplikacija…

Dalje, iz Symantec kažu da je veoma mali deo tih aplikacija proneđen u Play prodavnici i da su one ubrzo uklonjene. Google ima sistem automatskog pronalaženja i uklanjanja aplikacija koje u sebi sadrže zlonamerni kod, a proces se obavlja i ručno ako postoji i najmanja sumnja da neka aplikacija ima zlonamerni kod.

Pored toga, korisnik može instalirati aplikaciju van Play prodavnice, i to samo na svoju odgovornost. Ali, ni to ne može dok ne omogući tu opciju, poznatu kao „Unknown sources„. Čak i tada je teže da se zarazi telefon jer kad preuzmete aplikaciju morate ručno pokrenuti instalaciju, ali i tada morate po poslednji put potvrditi instalaciju odabirom „Install“. Novije verzije Android sistema pre instalacije prikažu i dozvole nad uređajem koje aplikacija traži, i tek kada ih korisnik pročita može da instalira aplikaciju.

Antivirus za Android uređaje

Ovo je mnogo sigurnije ako pogledamo sisteme za desktop računare gde je potrebno samo posetiti zaražen sajt preko veb pregledača koji ima neku ranjivost i ceo sistem je zaražen, a da korisnik ni nije svestan toga, pored svih onih silnih antivirusa.

Ali, ako korisnik ipak odluči da na svoju odgovornost instalira aplikaciju van Play prodavnice, onda postoji mogućnost da mu je uređaj zaražen jer je možda instalirao aplikaciju koja je zaražena. Zbog toga prave antivirusne aplikacije koje skeniraju .apk fajlove u potrazi za malicioznim kodovima i prate veb saobraćaj na uređaju pa nekad i blokiraju sajtove za koje se zna da postavljaju zaražene aplikacije, ili sajtove koji u sebi imaju zlonameran kod.

Dakle, u velik procenat korisnika Android uređaja spadaju oni koji ne diraju podrazumevana podešavanja u telefonu i ne znaju, ili ne žele, da preuzimaju aplikacije van Play prodavnice. Takvi korisnici ne moraju da se brinu i ne moraju da instaliraju antivirusne aplikacije. Ako već jesu, mogu ih ovog trenutka ukoniti jer samo bespotrebno troše resurse telefona i dosađuju sa reklamama i obaveštenjima.

Oni koji žele više od Androida i instaliraju aplikacije van Play prodavnice, oni sigurno znaju kako se to radi, koji sajtovi su provereni, kako da skeniraju Kod aplikacije, i u suštini kako da zaštite svoj uređaj.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *