Da li će Youtube ostati bez unikatnih identifikatora (ID)?

Youtube svakom video snimku nakon otpremanja dodeljuje unikatni identifikator (ID) koji možete videti u samom linku videa. Taj ID se sastoji od slova i brojeva, dodeljuje se nasumično, ne briše se, a snimci se samo gomilaju iz sekunde u sekundu. Da li će ikada ponestati ovih ID-ova?

Youtube je mogao jednostavno da dodeljuje brojeve i inkrementuje ih, ali to je svakako loša ideja jer neko može jednostavno da zameni poslednju cifru i da vidi koji je naredni ili prethodni video. Takođe, lako je i napraviti alat koji će da prolazi kroz sve brojeve i preuzimati video sadržaj i ostale informacije.

Da bi Youtube zadržao koliko-toliko čitljiv ID, ne tako dugačak, a opet sa mnogo kombinacija, koristi Base64 (2^6). Ovaj sistem funkcioniše veoma dobro jer računar može lako da ga koristi, a i ljudi da ga čitaju.

U suštini, Base64 koristi brojeve od 0-9, slova a-z, velika slova A-Z i još dva karaktera, obično „+“ i „/“ ali Youtube zbog strukture linka koristi „-“ i „_“. To su kombinacije za jedno mesto u ID-u, a Youtube video ID ima 11 mesta.

Kada se izračuna sve to (64^11), Youtube ID može da ima ukupno 73.786.976.294.838.206.464 unikatnih kombinacija! Odnosno, toliko Youtube snimaka može da se otpremi. Radi poređenja, to je dovoljno da svaki čovek na planeti svake minute šalje po jedan video narednih 18.000 godina.

I odgovor na pitanje „Da li će Youtube ostati bez video ID-ova?“ je:

  • U teoriji DA
  • U praksi NE

A i da se to kojim slučajem popuni, dovoljno je da dodaju samo još jedno mesto na kraju ID-a, i onda se oslobađa mesta za još 4.648.579.506.574.807.007.232 video snimaka (64^12-64^11).

Izvori: 1. Tom Scott
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *