EaseUS – vraćanje obrisanih podataka (+Giveaway)

Vraćanje izgubljenih fajlova je često tražen pojam u Google pretrazi jer svi žele da vrate one bitne fajlove koji su se slučajno, iz ko zna kog razloga, obrisali. Vraćanje obrisanih fajlova zahteva softver kreiran za te svrhe, a šansa za vraćanje se smanjuje kako vreme prolazi. Zato je bitno biti spreman i imati rešenje ako do gubitka fajlova dođe.

EaseUS je besplatan alat za vraćanje izgubljenih fajlova (Data Recovery) iz računara (HDD/SSD), USB stikova i memorijskih kartica. Kako tvrde, ovaj alat će vam pomoći da vratite fajlove koje ste slučajno ili namerno obrisali, fajlove koji su se izgubili nakon formatiranja diska, greške HDD-a, napda virusa, padanja sistema, gubljenja particije, i sličnih situacija.

Trenutno podržavaju ove uređaje: PC/laptop, HDD, SSD, eksterni disk, USB stik, memorijske kartice, video kamere, digitalne foto aparate, mobilne uređaje, muzičke plejere, video plejere, iPod, RAID, CF/SD kartice, Zip drajv, Pen drajv… A od fajl sistem formata podržavaju: FAT (12, 16, 32), exFAT, NTFS, NTFS5, ext2, ext3 i HFS+.

Proces vraćanja fajlova je jednostavan, a ja ću demonstrirati na jednostavnom primeru vraćanja tekstualnog dokumenta.

Uputstvo

1) Odaberite particiju/folder koji želite da skenirate

easeus vacanje fajlova

2) Brzo skeniranje

U zavisnosti od količine podataka skeniranje može potrajati. Rezultati će se pojavljivati kako budu fajlovi pronađeni i možete ih pregledati, ali se preporučuje da sačekate kraj skeniranja – dubinsko – pa da ih onda vratite.

easeus vacanje fajlova

3) Dubinsko skeniranje

Nakon što se brzo skeniranje završi, sačekajte da se završi i dubinsko. Videćete liniju progresa na vrhu. Ova faza traje obično malo duže, ali ako tražite bitan dokument možete se strpeti malo.

easeus vacanje fajlova

4) Biranje fajlova

Fajlovi su razvrstani po folderima i videćete levo strukturu tih foldera tako da možete lako doći do fajla koji tražite. Dodatno možete sortirati rezultate prema imenu, veličini, datumu, vrsti i putanji.

Korisna opcija je biranje ekstenzija fajlova pa tako možete odabrati da vam se prikažu samo, recimo, PDF i DOC dokumenta, ili šta god želite.

easeus vacanje fajlova

5) Vratite fajl

Odaberite fajl(ove) i samo kliknite desni klik pa na „Recovery“ i to je to!

Uspešnost

E sad, morate imati na umu da ne može svaki fajl biti vraćen, to zavisi da li ga je neki drugi fajl „pregazio“ vremenom. Zato savetujem da odmah skenirate čim primetite da fajla nema, ili čim ga slučajno obrišete. Jer, kada obrišete neki fajl sistem samo briše informaciju o njegovom postojanju, ali ne i sadržaj. Tek kada sistem na njegovo mesto smesti drugi fajl, uništava se kompletno taj stari i onda ga ne možete vratiti. Dešava se da softver uspe da vrati pola fajla samo, recimo pola slike, jer je drugu polovinu „pregazio“ drugi fajl. Nekada će i deo fajla biti dovoljno ako se baš u tom delu nalazi bitna informacija.

Taj princip rada je koristan u ovom slučaju, ali nije ukoliko prodajete HDD/SSD ili mobilni telefon. U tom slučaju kupac može da vrati sve fajlove koje ste obrisali pre prodaje, a o tome sam pisao u ovom članku. Ako želite da prodate telefon i obrišete sve informacije tako da ih nijedan softver ne može vratiti, pročitajte ovo uputstvo.

Giveaway

Završeno, pobednik je objavljen na Facebook stranici bloga – link.

EaseUS softver nudi dosta toga u besplatnoj verziji ali imate ograničen broj megabajta koji možete vratiti. Zato ću jednom čitaocu ovog bloga pokloniti licencu za punu neograničenu verziju softvera – EaseUS Professional – u vrednosti od 70$!

Kako učestvovati:

1) Lajkuj Facebook stranicu bloga (ukoliko već nisi)

2) Javi se u poruci na stranici (radi potvrde) sa porukom da želiš učestvovati

3) Srećno!

Pobednik će biti izabran slučajnim biranjem (random.org). Giveaway traje od 27.09.17. do 04.10.17. u 20h!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *