Facebook će od sada sortirati vaša obaveštenja po važnosti!

Facebook je odavno menjao algoritam za odlučivanje koje objave, i kada, će vam se prikazati na početnoj stranici. Tada su objave prestale da se pojavljuju hronološkim redom (mada su ostavili i tu opciju) jer onaj ko ima mnogo prijatelja i prati mnogo stranica neće uspeti da ih sve pročita pa će mu ono bitno promaći. Zato je Facebook odlučio da ih sortira i prvo prikaže one za koje „misli“ da su vama najbitnije.

Ovde možete videti kako Facebook AI prati i proučava vašu aktivnost svake sekunde ne bi li odlučio šta i kada da vam prikaže.

Sada se taj isti problem pojavio i kada su u pitanju obaveštenja. Pošto su se i obaveštenja ređala hronološkim redosledom dosta njih nije stizalo da ih sve pročita, a desi se da ona bitna promaknu. Ipak se tu prikazuje nešto manje i nešto više bitno, pa je Facebook odlučio da primeni slično rešenje. Nisam siguran da li koriste isti algoritam, ali prema onome što su napisali može se tako zaključiti.

Naime, obaveštenja su sada podeljena na dva dela:

1) New (novo)

Ovde će se prikazati obaveštenja koja možda niste pogledali, ali neće biti poređana po hronološkom redosledu. Obaveštenja će u ovoj sekciji biti poređana onako kako Facebook „misli“ da je vama bitno, odnosno relevantno za vas.

2) Earlier (ranije)

U ovoj sekciji se pojavljuju obaveštenja koja ste videli i to onako kako su pristizala, dakle hronološkim redosledom. U suštini, u ovu sekciju su prebacili stari način prikazivanja obaveštenja.

facebook-sorting-notifications 1

Da li znači da ćete propustiti neka obaveštenja, kao što je to slučaj sa objavama? Za sad to nije slučaj jer će se svakako sva obaveštenja, hronološki poređana, prikazati u delu „Earlier“ i tu ih uvek možete pronaći. U onaj novi deo „New“ će se prikazivati prvo vama relevantnija obaveštenja jer je tako preglednije, a i veća je šansa da ne propustite bitna obaveštenja.

Izvori: 1. Facebook
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *