Kakvi su to „WHQL“ drajveri?

0

Ako ste tražili da preuzmete drajvere za, recimo, Nvidia ili AMD grafičke kartice možda ste naišli na termin „WHQL“ negde uz naziv drajvera. Šta to tačno znači i postoji li neka druga verzija umesto WHQL?

WHQL je skraćenica za „Windows Hardware Quality Labs„. Ako verzija drajvera ima ovu oznaku, znači da je taj drajver prošao MS testove i bezbedan je za sve Windows korisnike (za tu verziju sistema za koju je WHQL potpisan). Ovaj potpis se dobija kada drajver prođe MS testove, i zato se garantuje njegova pouzdanost i stabilnost u radu.

Kada drajver dobije potpis, enkriptovan digitalni ključ se ugrađuje u čitav instalacioni set tog drajvera kao dokaz da je ta određena verzija prošla WHQL testove. Nakon toga sam sistem detektuje i proverava validnost tog potpisa.

Ipak, korisnik može instalirati i drajvere koji nisu prošli WHQL testove, recimo Beta verzije. Ako odaberete Beta verziju drajvera nećete videti WHQL oznaku i to znači da drajver nije prošao MS testove i postoji mogućnost nepravilnog rada.

whql nvidia drivers

Sad ćete pomislit da je bolje ostati na stabilnoj verziji, ali nije to uvek najbolje rešenje. Naime, često se desi da se pojavi greška u WHQL verziji, a brza zakrpa se objavi u Beta verziji, pa je onda potrebno neko vreme da prođe kako bi se zakrpa poslala na zvanično ažuriranje (meni se jednom desilo sa Nvidia drajverima). Ali, pre toga drajver opet mora da prođe one testove, i ceo taj proces testiranja i potpisivanja drajvera može da potraje. Nekad je bolje instalirati Beta verziju jer se zakrpe brže dobijaju, a nekad radi stabilnost je bolje ostati na potpisanoj verziji – na vama je odluka.

Izvori lifewire techpowerup
Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.