Koliko dugo SSD može da traje jednom prosečnom korisniku?

Ako kupujete SSD verovatno ste čuli/pročitali da oni kraće traju od HDD-a, ali da li to treba da bude odlučujuć faktor da li ćete kupiti ili ne? I koliko dugo SSD može zaista da traje jednom prosečnom korisniku, a koliko generalno?

Da bismo dobili odgovore na ova opitanja neko mora obaviti testove na većem broju jedinica i u raznim uslovima. Postoji nekoliko dobrih studija koje nam daju zanimljive rezultate, a ovo su neke od njih.

#1 Udružena studija Google-a i Universitiy of Toronto

Zajedno su sproveli istraživanje o istrajnosti SSD-ova na osnovu njihove starosti, umesto na osnovu broju upisanih terabajta. Google je tokom 4 godine testiranja na svojim serverima morao da promeni manje SSD-ova nego HDD-ova, otprilike u razmeri od 1:4. Ali, SSD-ovi su imali više grešaka i loših sektora (bad sectors). Dakle, pod većim opterećenjem SSD jedinice su izdržali duže, ali sa više grešaka.

#2 The Tech Report

Oni su testirali 6 brendova SSD-a, a samo su Samsung, Kingston i Crosair uspeli da prežive nakon pisanja 1.000 terabajta (1 petabajt) podataka. Ostali nisu izdržali više od 900 upisanih terabajta (mnogi su prestali da rade na oko 700 TB). Zaključak do kojeg su došli je da će SSD od oko 250 GB prestati sa radom pre nego što uspe da upiše 1 petabajt podataka. Međutim, jedinice većeg kapaciteta bi trebale da traju duže s obzirom na to da imaju više sektora za pisanje, pa će oni od 1TB prestati sa radom na oko 3.6 upisanih petabajta.

#3 Facebook studija

I Facebook je testirao SSD-ove na svojim serverima i objavio studiju javno. Oni su se fokusirali na okruženje u kojem se SSD-ovi nalaze i došli do zaključka da toplota dosta negativno utiče na životni vek – što je i očekivano. Pored toga testirali su i došli do suprotnih rezultata nego što je Google o uticaju broja upisa i čitanja na životni vek. Mada i ti rezultati verovatno nisu 100% precizni jer u kasnijem delu testiranja i starost SSD-a utiče. I još jedan zanimljiv podatak do kojeg su došli je da prvi znaci lošeg stanja SSD-a i prve greške ne moraju da znače da je SSD na izmaku, već naprotiv ako se to desi SSD će trajati duže nego što softver proceni.

Prosečan korisnik ne mora da brine

Čitajući ove podatke i zaključke možda ste već odustali od kupovine misleći da će vam SSD izgoreti već nakon par godina, ali ne brinite. Testovi su rađeni na mašinama koje su pisale/čitale ogromne količine podataka konstanto, svakoga dana, godinama – tzv. stres testovi.

Da bi prosečan korisnik uspeo da dogura SSD do kraja životnog veka upisivanjem 1 petabajta podataka, morao bi da koristi računar nonstop deset, ili čak nekoliko desetina, godina. Čak i gejmeri i napredni korisnici verovatno nikad neće dostići taj broj pre nego što SSD izađe iz garancije.

Ukratko: verovatno će pre doći vreme da kupite kompletno nov računar nego da vam SSD otkaže.

Saveti

ALI, uvek postoji to „ali“, svakako da postoji šansa da SSD otkaže kao što postoji ista ta čansa da otkaže bilo koji drugi računarski deo, i električni uređaj generalno. Zato kupite kvalitetan SSD od pouzdanih kompanija (pomenuti su Samsung, Kingston i Crosair) jer koriste naprednije tehnologije, kvalitetnije materijale, i sl. a i uglavnom daju garanciju na duži vremenski period. Pored toga uvek bekapujte one najbitnije podatke (ako već ne želite sve). Pametno je i koristiti SSD samo za sistem i da ne držite bitne fajlove na toj particiji.

Kupio sam Samsung Evo 850 250GB i taj sam izabrao upravo jer znam da je Samsung pouzdana kompanija i prave kvalitetne komponente, a uz to sam dobio garanciju od 3 godine. Sistem sam stavio na ceo SSD, a podatke na 1TB HDD. Ako se nešto desi SSD-u, nema problema, nemam ništa bitno tamo, a sistem radi brzo.

Izvori: 1. howtogeek
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Moj računar je star 10 i više godina i ima HDD od 79GB koji nisam promenio i još uvek nema nijedan bad sector.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *