Kupiti sastavljeno PC kućište ili sastaviti sam?

Odmah da napišem: ne postoji univerzalni odgovor. Kao i uvek sve zavisi od vas i vaših potreba, kao i budžeta. Ali, mogu vam dati nekoliko smernica i razmišljanja koja će vam, nadam se, pomoći u odluci. Evo nekoliko prednosti za svaki od tri načina za kupovinu PC kućišta.

Gotovi računari

Ako ne želite ni trenutak da provedete razmišljajući o komponentama i da li će nešto raditi ili ne, onda je ovo opcija za vas – kupite sastavljeno kućište.

#1 Jeftiniji Windows

Konfiguracije koje prodaju poznati proizvođači dolaze obično sa popustom na Windows, ili ga ugrade u računar i povećaju cenu malo, npr. za polovinu cene licence, ili ga poklone uz računar (mada svi znamo da sve to ulazi u cenu – marketing). U Srbiji se do Windows sistema dolazi na razne načine pa ovo možda i ne igra ulogu prosečnom korisniku, ali firme… o da, njima treba licenciran Windows (što ne počnu već jednom da koriste Linux?) i ova opcija je možda i najbolja za njih.

#2 Garancija

Neki ljudi pate za garancijama pa je kupovina sklopljenog računara za njih pun pogodak. Zašto? Tada se dobija jedna garancija na sve, nešto se pokvari zoveš firmu od koje si kupio i oni sve srede. Ako sami sklapate računar dobijate garanciju za svaki deo, ali tada morate i sami da se tim garancijama bavite. Eno imam punu kutiju tih garancija od svakog dela računara, a da sam kupio sklopljen računar imao bih jedan papir samo.

#3 Podrška

Nemaju svi „malog komšijinog sina“ da pozovu i da im sredi nešto oko računara. Neko jednostavno želi da pozove broj i kaže šta ne radi i da dobije odgovor. Kraj, nema cimanja, sve rešava korisnička podrška. Ako sastavljate sami računar, podrška su vam forumu, sajtovi, blogovi… i snalazite se sami.

Vi birate, oni sklapaju

Ako želite da se makar malo pozabavite komponentama, vidite da li možete jeftinije proći, ili želite baš neki određeni deo u vašem računaru, onda je ovo opcija za vas. Izaberete komponente i kažete firmi koja ih prodaje (i sklapa) da sklope za vas.

#1 Veća sloboda

Samim tim što vi birate komponente, imate i veću slobodu. Recimo, dobili ste preporuke za neke delove, pogledate da li su kompatibilni međusobno i možete da sastavite takav računar. Samo što nećete vi sastavljati već firma od koje kupujete (ako nude tu mogućnost).

#2 Ako nešto krene po zlu…

…prilikom sastavljanja ne morate vi da brinete jer je to njihova greška, staviće drugi deo. Oni su zaduženi da sastave računar od traženih komponenti koji će raditi, i ako se nešto desi u tom procesu oni će platiti grešku i zameniti deo.

#3 Kad nastane problem

U zavisnosti od firme do firme koja vam je sastavila računar, možete dobiti i garanciju na celo kućište ili ne. Recimo, ako vam oni sastave mogu vam dati garancije od delova pa ste prepušteni sami sebi da uradite dijagnostiku računara ako se nešto pokvari. Da, njima možete odneti pokvareni deo, ali vi morate pronaći koji je deo pokvaren. Ako daju garanciju na kompletno kućište, onda im odnesete pa nek oni rešavaju.

Vi sklapate

Ako želite da sve sami uradite, krenete od nule, onda imajte na umu neke od sledećih stavki.

#1 Ušteda

Samim tim što ulažete svoje vreme u istraživanje, naručivanje, sklapanje i instaliranje komponenti, štedite novac. Ne morate da platite nekome da to radi za vas. Plus, uvek možete kombinovati dobavljače pa uzeti delove tamo gde su najjeftiniji. Ja sam tako radio i uštedeo nekoliko hiljada dinara za 4 dela koja sam naručio.

#2 Nadogradnja

Pošto ste sami sa svojih 10 prstiju sastavili računar, nećete se plašiti ni da ga kasnije nadogradite. Plus, opet možete birati svoje dobavljače i izabrati jeftinije i/ili kvalitetnije komponente. I opet ne morate nikome platiti za tu uslugu pa ćete dodatno uštedeti.

#3 Lično zadovoljstvo i učenje

Najbolji deo kada sami sastavljate kučište jeste taj što učite. Ja volim da učim, ali ne ono beskorisno gradivo iz škole i sa fakulteta, već sam i praktično. Najviše naučite tako, zabavno je i korisno. Prvi put ćete provesti dosta vremena u pronalaženju idealnih komponenti i proveravanju kompatibilnosti, ali ćete tako i dosta, ali dosta, naučiti. Svaka sledeća nadogradnja će biti lakša i brža, moći ćete da pređete na napredniji nivo, možda ugradite dodatne ventilatore, vodeno hlađenje, dve grafičke… nema kraja zabavi i učenju.

Kojim putem krenuti?

Pronađite se u članku, vidite šta vama najviše odgovara i znaćete. Ako vas računari ne zanimaju – prva opcija. Ako se malo zanimate ali ne biste nešto da pokvarite – druga opcija. Ako želite da učite i sve sami uradite – treća opcija.

Ideju za ovaj članak sam našao u video klipu koji je objavio Linus, i složio se sa njim. U članak sam ubacio još i svoja iskustva i mišljenja, a i prilagodio našim uslovima.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *