PCMag proglasio 6 najboljih veb pregledača za 2017. godinu

Bitka oko najboljeg veb pregledača se vodi godinama, a iz razloga što svaki dobija neku novu opciju s vremena na vreme, a da ne pričam o povećanju brzine učitavanja veb stranica. Takođe, na tržištu se pojavljuju i novi, inovativniji, sa dosta korisnih opcija, ali i brzinama koje mogu parirati vodećim bez problema.

Kako su korisnici sve više zabrinuti za svoju sigurnost i bezbednost na internetu, pojavljuju se veb pregledači koji obećavaju oba, jer ovi postojaći to ne nude. Isto tako korisnicima je sve bitnije i bitnije da budu uvek povezani na razne društvene mreže, pa su veb pregledači sa ovim integrisanim funkcijama privukli dosta pažnje.

Još jedan bitan faktor jeste podrška za više uređaja, mobilnost i bekap. Svakako da korisnik želi da ima svoj rad sačuvan u oblaku kako bi mogao da nastavi sa radom i kada se udalji od računara. Znajući to, neke firme prave upravo veb pregledače koji imaju sve te opcije integrisane.

Dakle, imamo dosta veb pregledača sada i svaki od njih ima fokus na nešto: privatnost, bezbednost, mobilnost, brzinu… pa je potrebno izdvojiti neke. PCMag je predstavio 10 najboljih trenutno, za 2017. godinu. Inače, ako ste propustili, pročitajte njihovu listu od 10 najboljih besplatnih antivirusnih rešenja za ovu godinu.

#1 Firefox

firefox-cover

Ovaj veb pregledač je inače i njihov lični izbor (Editors’ Choice) jer ga izdvajaju brzina, bezbednost i odlična mogućnost prilagođavanja izgleda. Ja ga lično ne koristim kao primarni jer mi radi nešto sporije nego Chrome, ali je svakako odličan.

PCMag pregled (4.5/5)

#2 Chrome

chrome-cover

Kažu da je Chrome lider kada se radi o novim veb tehnologijama, što i jeste, i da je veoma čistog i jednostavnog dizajna. Ali, na drugom mestu je jer više nije najbrži i nedostaju mu neke od opcija (koje postoje kod konkurenata). Meni lično je on najbrži prema svim mojim testovima, i to sa gomilom dodataka. Na štoperici najbrže je učitao svaki veb sajt i najmanje mi baguje i koči, čak i pod opterećenjem. No, to je sve individualno.

PCMag pregled (4/5)

#3 Opera

opera-cover

Gde su FF i Chrome tu je i Opera. Što se brzine tiče tu je negde, ali je Operin adut uvek bio čuvar energije, što je bitno kod prenosivih uređaja. Sada Opera nudi još nekoliko korisnih opcija kao što su besplatan VPN i ugrađen AdBlock alat.

PCMag pregled (4/5)

#4 MS Edge

ms-edge-cover

Naslednik Internet Explorer-a sa lepim i čistim dizajnom, ali i odličnom brzinom učitavanja. Poseduje nekoliko korisnih opcija, kao što je hvatanje beleški i režim za čitanje, ali je tek u razvoju i nedostaje mu dosta opcija.

PCMag pregled (3.5/5)

#5 Vivaldi

vivaldi-browser-cover

Mnogi nisu ni čuli za ovaj veb pregledač, ali svakako zaslužuje vašu pažnju. Kreiran za naprednije korisnike koji žele veću kontrolu nad veb pregledačem, pogotovo nad njegovim izgledom. Lepog je izgleda i ima nekoliko moćnih alata, ali mu nedostaju neke osnovne funkcije kao što je sinhronizacija, mobilne verzije i opcije za deljenje sadržaja.

PCMag pregled (3.5/5)

#6 Maxthon

maxthon-browser-cover

Maxthon sam koristio još odavno i imam lepa sećanja na njega. Sada je bogatiji za još nekoliko opcija i postao je Cloud-based veb pregledač. Pored toga što je fokusiran na minimalizam i brzinu, nudi dosta korisnih opcija, među kojima je AdBlock, Media Downloader, slikanje ekrana, mod za čitanje…

PCMag pregled (3/5)

To bi bilo to! Koji je vaš omiljen veb pregledač, i zašto? Napišite u komentaru ispod.

Izvori: 1. PCMag
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *