Šta kada prodavac prebacuje krivicu na potrošača?

Mnogo puta sam imao prilike da čujem od kupaca da im se pojavio nedostatak na telefonu, laptopu, tabletu… nekoliko dana nakon što su ga kupili, a prodavac nije hteo da uvaži reklamaciju sa izgovorom da je nedostatak nastao krivicom kupca. Šta onda? Svi ti uređaji su skupi, nije nam svejedno.

Dobro je biti informisan i znati šta reći prodavcu u toj situaciji, a Zaštita potrošača prenosi savete NOPS-a, i citiram:

„Ukoliko se nedostatak pojavio u periodu od šest meseci od kupovine – pretpostavlja se da vam je roba prodata sa nedostatkom, odnosno da je prodavac taj koji treba da dokaže da roba nije imala nedostatak. Ne morate da objašnjavate i dokazujete da nedostatak nije nastao vašom krivicom. Čitav ovaj proces dokazivanja odnosi se na sudski postupak.

Pitate se šta vama znači pravo da ne morate da dokazujete da je nedostatak postojao, kada samo na sudu možete da ga ostvarite? Iskoristite prednost koju vam Zakon o zaštiti potrošača pruža u ovom slučaju, tako što ćete u neposrednom kontaktu sa prodavcem pokazati da ste informisani o svojim pravima. Nemojte bežati od mogućnosti da ga upozorite da ćete, ukoliko ne poštuje zakon, zaštitu prava potražiti na sudu.

Ukoliko se nedostatak pojavio posle šest meseci od kupovine – u ovom slučaju vi morate da dokažete da je roba imala nedostatak od početka.“ – kraj citata.

Posted by Zastita potrosaca on Tuesday, September 19, 2017

Dakle, znate svoja prava, pokažite to prodavcu, možda vam popusti jer on ne zna na šta ste spremni. Tehnička roba je kompleksna i često se dešava da se nedostatak pojavi pre nego što dođe u vaše ruke.

A što se tiče kupovine preko interneta, o tome sam već pisao pa pročitajte ovde: Imate 14 dana da se predomislite nakon online kupovine.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *