Zašto zastavice zauzimaju dva karaktera a ostali emotikoni po jedan?

Možete odmah da odete na, recimo, Twitter i probate da ubacite neki emotikon, videćete da će zauzeti samo jedno mesto (brojač će se smanjiti za jedan broj). Sad pokušajte da ubacite neku zastavicu, bilo koje države. Brojač se spustio za dve cifre? Da, a evo i zašto.

Naime, kada kuckate poruku u polje koje ima brojač, možete primetiti da se svakim unetim slovom taj brojač smanji za 1 broj. To možete testirati kada kuckate SMS ili Tweet na Twitter-u. Kada dodate neki emotikon (bilo koji, ne samo smajli) brojač će se opet spustiti za jedno mesto, ali kada dodate zastavicu neke države brojač se spušta za dva mesta.

twitter emoticon count characters

Napomena: kod nekih sistema svaki emotikon zauzme 2 mesta, ali zastavica zauzme 4 mesta. Kod Galaxy S7 telefona (Android 7) je to slučaj, a verujem jer koriste neke svoje nestandardne emotikone. Takođe Swiftkey tastatura nudi neke emotikone nove koji zauzimaju 3, a zastavice 4 karaktera. U ovom članku pišem o standardizovanim emotikonima za sve sisteme.

Ako ukucate slovo – jedan karakter, ako odaberete neki emotikon sa komplikovanim detaljima i sa više boja – jedan karakter, dodate običnu zastavicu sa jednom bojom – dva karaktera. Zašto? Zapravo objašnjenje je dosta jednostavno, i logično.

Odgovor je „Unicode“ standard. Ljudi koji se pitaju šta ide u Unicode listu, a šta ne, su odlučili da dodaju dosta emotikona, ali ne i zastavice. One menjaju s vremena na vreme, dodaju se nove, nekada se neka izbaci, države se jednostavno menjaju. Bilo bi dosta posla ažurirati listu tako često, a opet ne smeju ostaviti neku zastavicu aktivnu ako ta država sa tom zastavicom više ne postoji.

Zato su oni kreirali nešto pod nazivom „Regional indicator symbols“ i dodelili 2 mesta (karaktera) i slova od A do Z (engleskog alfabeta) za svako mesto, i označili ih (kako se ne bi mešali sa Unicode slovima). Tako da kada neko želi da pošalje, npr., zastavicu Francuske iza te sličice se zapravo nalaze 2 označena slova „F“ i „R“. Za srpsku zastavicu su potrebna slova „R“ i „S“, i tako dalje.

Primer:

OK“ emotikon je u unikodu predstavljen kao heksadecimalna vrednost „U+1F197“ („U“ označava Unicode, ostatak je hex vrednost), i predstavlja jedan karakter. Sistem prepoznaje taj kôd i na to mesto stavlja svoju sličicu.

Međutim, Francuska zastavica je predstavljena kao „U+1F1EB+U+1F1F7“ što su hex vrednosti za slova „F“ i „R“ iz „Regional indicators“ sistema.

unicode flags emoticons
Primer zastavica / wikipedia

Pošto je to propisao Unicode, većina sistema prihvata i taj sistem, ali ipak ima nekih koji nisu. Neki sistemi (recimo starije Android verzije) prikažu samo ta dva slova zajedno, ali ne i zastavicu (primer na slici iznad).

I eto, iza tog jednog emotikona se zapravo nalaze 2 slova – 2 karaktera – a ne jedan. Ostali emotikoni su jednostavno propisani unikodom i imaju svoje vrednosti, baš kao i slova i brojevi itd. Sistem prepoznaje te vrednosti (budući da je prihvatio unikod) i prikazuje određenu sličicu.

Možda su vam poznate vesti kako se uvodi 250 novih emotikona, novi iOS dolazi sa novim smajlijima, novi Android dobija gomilu novih smajlija… i sl., a sve to jer se unikod proširio i ti sistemi samo ažuriraju svoju bazu sličica (emotikona) da podrže nove unikod karaktere.

Izvori: 1. Tom Scott
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *