Android TV Box – vodič za kupovinu do 30 evra

35

Šta je to Android TV Box?

To je odlično rešenje ako želite da dodate „Smart“ funkciju postojaćem televizoru. Pomoću ovog uređaja možete gledati TV uživo preko interneta besplatno (kasnije o tome), igrati igrice, učitavati sve vrste fajlova, gledati filmove (sa USB-a, preko interneta, telefona…), slušati pesme, surfovati internetom, koristiti društvene mreže… odnosno sve ono što možete i na svom Android telefonu.

Obično je uređaj nekakvog kockastog oblika (ali ne mora biti) i ima razne ulaze i izlaze. Povezuje se sa televizorom putem HDMI kabla, ali neki imaju i AV izlaz preko 3.5mm koji ide u poznata 3 činča pa možete povezati i na stariji TV (čak i na SCART ako imate adapter). Za ove uređaje je takođe standardno da imaju WiFi, ulaz za LAN (RJ45), IR Remote, makar 2 ulaza za USB, podršku za video formate visoke rezolucije (ovi jeftini često imaju podršku za 4K), a obično dolaze i sa daljinskim.

Napajaju se putem standardnog 5V 2A adaptera, povezuju se na bilo kakav WiFi ili putem LAN kabla, dobija se (u većini slučajeva) daljinski, a možete kontrolisati i putem mobilnog telefona.

Što se sistema tiče, naravno imaju Android, ali je bitno gledati koju verziju. I ovi jeftiniji dolaze sa minimum Android 5.0, a najčešća verzija je 6.0 jer i Kodi (koji obično dođe uz uređaj) zahteva Android 5.0 minimum.

Na šta obratiti pažnju

Android TV Box uređaja ima i kod nas i na netu raznih, i zato se korisnik može lako zabuniti i možda kupiti nešto što mu ne odgovara. U ovom članku ću napisati na šta obratiti pažnju prilikom kupovine, šta ne uzimati, šta je poželjno uzeti, šta vam nije potrebno, i na kraju par primera.

Do 30 evra jer je u Srbiji ekonomska situacija takva kakva jeste (otprilike malo niže od dna) pa verujem da mnogi traže najjeftinije moguće rešenje. Pošto i ja sam volim da pronađem najbolje za najmanje para, iskustvo prenosim i vama, nadam se da će pomoći.

Android verzija

Veoma bitno i ne smete ovo zanemariti. Kod jeftinijih uređaja bitno je uzeti sa što novijim sistemom jer je ažuriranje retko (nekad čak i ne postoji) a podrška minimalna. Što noviji sistem uzmete duže će vam koristiti. Možete naći čak i sa Android 7.1 sistemom, i to je moja preporuka. Ako ne, onda je ok i 6.0, ali 5.0 samo ako morate. Ispod toga nikako!

RAM i ROM

Kod jeftinijih modela najčešće ćete nailaziti na 1GB RAM uz 8GB ROM. E sad, ovo je ok specifikacija za tu cenu, ali bi bilo poželjno uzeti sa 2GB RAM sa 16GB ROM. Svaki Box ima ulaz za karticu pa možete proširiti memoriju, ali imajte na umu da ne možete sve aplikacije prebaciti na karticu. Do 30 evra je teško naći 2GB/16GB, ja sam našao samo jedan 1GB/16GB ali nema na stanju, ostaviću link na kraju.

Čip (CPU)

Veoma, veoma bitna stavka. Izbegavajte „Allwinner“ i „RockChip“ u što širem luku. Allwinner kopira kodove od drugih proizvođača bez licence. Dok RockChip nema nikakvu podršku od Kodi developer tima (a Kodi je zaista koristan verujte mi). To su dva čipa koja svi izbegavaju, pa preporučujem i vi.

Moja preporuka su Amlogic S905WAmlogic S905X čipovi. Što se njihovih specifikacija tiče, to su Cortex A53 na 1.5 ili 2.0 GHz, Quad-Core. Sasvim dovoljno za jedan jeftin Android TV Box.

Pakovanje

Takođe, kod specifikacija negde pisaće i šta dolazi u pakovanju. Gledajte da, pored Box-a, dobijete i napajanje, HDMI kabel i daljinski. Negde ne pakuju HDMI recimo pa morate dokupiti (to navodim da biste odmah naručili jedan jer su kod nas skuplji dosta), i obratite pažnju na daljinski da li se dobija. U suštini nije obavezno, imate aplikaciju na telefonu, pa kako vama odgovara.

Ostalo

I naravno tu su ostale „sitnice“ koje mogu presuditi ako se dovimite između dva gotovo identična. Recimo podrška za 5.1 Surround sistem, broj i verzije USB i HDMI portova, Miracast podrška, podržani audio/video formati… Stavite sve na papir, u tabelu, vidite prednosti i mane pa odlučite šta vama najviše treba. Nekada je bolje žrtvovati neku dobru funkciju ako znate da je nećete koristiti zarad neke druge, manje bitne, funkcije koju ćete koristiti – sve je individualno.

Android TV Box do 30 evra

Kao prvo gde kupiti? Ako pratite ovaj blog pretpostavljate da ću napisati neki kineski sajt, i to je tačno. Naime, najveća baza ovih uređaja se nalazi na sajtovima Geekbuying i Gearbest. Tamo se nalazi preko 500 Android TV Box uređaja i tu se pojavljuju najnoviji modeli prvo. Oni su takođe i najjeftiniji, šalju za Srbiju (uglavnom besplatno) i prihvataju sve načine plaćanja. Ja sam plaćao preko MasterCard-a i PayPal-a i sve je prošlo bez problema.

Evo nekoliko mojih preporuka nakon par dana gledanja, i prednosti i mane za svaki.

Nexbox A5 (25€)

Nexbox A5 Amlogic

Jedini uređaj do 30 evra koji ima 16GB interne memorije zato se našao na ovoj listi. Međutim, nema ga na stanju trenutno.

Prednosti:

 • 16GB ROM
 • S905X čip

Mane:

 • Nema ga stanju trenutno
 • Android 6.0
 • CPU takt 1.5 GHz

MECOOL M8S PRO+ (25.44€)

MECOOL M8S PRO Plus

Prednosti:

 • Android 7.1
 • S905X čip

Mane:

 • 8GB ROM
 • Ne šalju HDMI

Tanix TX3 Pro (25.44€)

Tanix TX3 Pro Android

Sličan prvom ali ima 8GB memorije.

Prednosti:

 • S905X čip
 • 2GHz takt
 • Šalju HDMI

Mane:

 • Android 6.0

X96 Mini (22.61€)

X96 Mini TV Box

Moj izbor lično i ovaj sam kupio – kompletan pregled (+video)

Prednosti:

 • Android 7.1.2
 • Šalju HDMI
 • 2.0GHz takt
 • 5.1 Surround sistem

Mane:

 • S905W čip

Jedina mana je slabija varijanta S905X čipa, tj. S905W je jeftinija verzija tog čipa koja je ista samo što nema podršku za 4K u 60FPS već maksimalno 4K u 30FPS. Međutim, meni ne treba ni 4K generalno a kamoli u 60FPS, pa sam kompezovao čip zarad ostalih prednosti.

Kako kupiti?

Kupovina sa svih kineskih sajtova iz Srbije je ista, pa možete pročitati ultimativno uputstvo koje sam pisao već:

Ideje

Pošto je to Box sa Android sistemom mogućnosti su gotovo pa neograničene. Svaki dolazi sa preinstaliranim Kodi plejerom i sa još nekoliko dodataka, kao i sa nekoliko aplikacija, a vi možete instalirati bilo koju iz Play prodavnice. Ali, ako ne znate gde da počnete, evo nekoliko ideja:

 • Gledajte TV kanale (uputstvo)
 • Pustite film/muziku preko telefona
 • Povežite ekran telefona pomoću Miracast
 • Igrajte igrice
 • Koristite telefon kao džojstik za igrice
 • Gledajte filmove/serije preko interneta (uputstvo)
 • Povežite kameru na USB za Skype, Messenger, Viber… video pozive
 • Surfujte internetom na velikom ekranu
 • Youtube…

Sumirano

Ako niste našli ovde Box po svom ukusu onda otvorite kategorije za Android TV Box na Gearbest i Geekbuying, sortirajte po ceni od najniže ka najvećoj pa idite redom i gledajte. Imajte na umu preporuke koje sam naveo, ali naravno ne morate da ih se držite. Ako imate neki Android Box i zadovoljni ste, ili niste, napišite u komentaru.

Ako imate Raspberry Pi možete namestiti sličan media centar, pisao sam uputstvo pa pročitajte.

Povezano:
35 komentara
 1. Kiza kaže

  Moj X96 mini je izgubio Playlistu svih domacih kanala.Posto zivim u inostranstvu interesue me dali mogu sam a ubacim novu listu i kako. Rado bih platio za uslugu.

 2. Saša K. kaže

  Uskoro namjeravam kupiti novi Smart TV i to –
  PHILIPS –
  Model: 43PUS8545/12, Četverojezgreni procesor, 4K UHD LED Android TV,
  OS – Android TV™ 9 (Pie)
  Kapacitet memorije (Flash) – 16 GB*

  Koji Android TV Box bi najbolje odgovarao gore pomenutom TV -u ?

  Pozd. i hvala …
  Saša K.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Što kupiti Android Box ako TV već ima Android u sebi? Čemu bi služio taj Box?

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.