Kako namestiti besplatne IPTV kanale i filmove na Raspberry Pi?

Juče sam pisao detaljan članak o Android TV Box uređajima do 30 evra i namenjen je za one koji se ne razumeju mnogo u tehnologiju. Ovaj članak je namenjen za one koji ne žele da kupe taj Box jer imaju već Raspberry Pi (koji inače košta isto oko 30 evra) i želeli bi da ga iskoriste za gledanje IPTV kanala, filmova serija, slušanje muzike, gledanje slika, i slično.

Napomena: koristiću LibreElec sistem za RPi i on u sebi sadrži samo Kodi, dok Android Box ima još dosta aplikacija među kojima je Kodi. To je prednost Android TV Box-a, a prednost ako imate RPi je što možete da ga koristite za bilo šta drugo, samo ubacite drugi sistem.

Instalacija sistema

Kao što sam napomenuo, koristim LibreElec. Postoji još i OpenElec ali je podrška za njega slabija i svi su prešli na Libre. OSMC je još jedna varijanta i malo je bolji po pitanju aplikacija jer možete, pored Kodi dodataka, instalirati i Linux aplikacije. No, Libre je jednostavan i radi dobro i na starijem (slabijem) RPi-u.

1) Preuzmite alat

LibreElec poseduje svoj alat za preuzimanje i nasnimavanje sistema na memorijsku karticu. Program možete preuzeti sa njihovog sajta za Windows, Mac i Linux sisteme.

https://libreelec.tv/downloads/

2) Preuzmite sistem

Otvorite program i izaberite uređaj koji posedujete. Na RPi ploči piše koji je model, a takođe i na kutiji. Iz padajućeg menija izaberite taj model i preuzmite sistem klikom na „Download“. Sačekajte da se preuzme .gz arhiva i nemojte je raspakivati!

libreelec kodi tutorial

3) Nasnimite sistem

Sad ubacite u čitač kartica memorijsku karticu odgovarajuću za uređaj na koji želite da instalirate sistem. RPi B+ i novije verzije koristi microSD karticu. U alatu osvežite listu (1) uređaja i izaberite tu karticu (2).

U delu „2“ u alatu kliknite na „Select File“ (3) i odaberite iz računara onu arhivu sa sistemom koja se preuzela (4).

Kliknite na „Write“ (5) nakon čega će alat obrisati sve sa kartice, podeliti particije, i nasnimiti sistem.

libreelec kodi tutorial

4) Pokrenite

Sad je ostalo samo još da ubacite karticu u RPi i pokrenete ga. Potreban vam je ekran, internet konekcija (LAN ili još bolje USB WiFi) i neki uređaj za kontrolu (tastatura i/ili miš). Povežite sve to na RPi i uključite ga u struju. Ekran je najbolje povezati pomoću HDMI kabla, ali RPi B+ i noviji modeli poseduju 3.5mm A/V izlaz pa možete povezati i preko 3 činča, ili SCART-a ako imate adapter. Međutim, treba „pogoditi“ 3.5mm -> 3 činča kabl jer ne može bilo koji (ja sam pogrešio pa sam morao da prelemim sve žice), pa je jednostavnije HDMI.

Instalacija IPTV dodatka

live-tv-serbia-kodi-addon-c
Slika: saznajnovo.com

Ako želite da gledate domaće EX-YU kanale, i još nekoliko stranih, preporučujem Serbia IPTV Kodi Addon jer ima najveću bazu kanala i najčešće se ažurira, skoro svakoga dana. Detaljno uputstvo sa slikama i video klipom možete naći u ovom članku:

Instalacija Exodus dodatka

online-filmovi-i-serije-sa-prevodom
Slika: saznajnovo.com

Ako želite da gledate online sve moguće filmove i serije, preporučujem Exodus dodatak za Kodi. Detaljno uputstvo sam pisao i o njemu pa pročitajte ovde:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

  1. jel treba neko dodstno znanje za Raspberry Pi i jel moze neka jeftinija tipa zero varijanta, jel treba znanje oko lemljenja i kako radi kodi na raspberry-u jel spor?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *