Kako ukloniti windows.old fasciklu nakon ažuriranja sistema?

Ako posle ažuriranja sistema primetite fasciklu pod nazivom „windows.old“ na particiji gde je i sistem, videćete da ona zauzima nekoliko gigabajta. Tu se nalaze vaši stari podaci koje je računar sačuvao. Nakon nedelju dana ili dve korišćenja novog sistema i kada ste sigurni da su sva podešavanja vraćena, ovu fasciklu možete obrisati.

Ako imate SSD manjeg kapaciteta brisanjem ovog foldera ćete osloboditi nešto prostora na njemu, a korisnici SSD-a znaju da je svaki megabajt dragocen.

1) Desni klik na particiju gde se ta fascikla nalazi (uglavnom je C:)

2) Kliknite na „Svojstva“ ili „Properties“ a zatim na „Čišćenje diska“ ili „Disk Cleanup

3) Sada kliknite na „Obriši sistemske datoteke“ ili „Clean up system files

4) Nakon skeniranja pojaviće se prozorčić gde možete štiklirati koje fajlove želite da očistite. Obratite pažnju da bude štiklirano „Previous Windows installation(s)“ ili „Prethodne instalacije operativnog sistema Windows„.

5) Kliknite „U redu“ i čišćenje će početi. Nakon nekog vremena, folder windows.old će nestati a usput će biti očišćenje još neki nepotrebni fajlovi.

disc-cleanup  disc-cleanup2

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *