Kakvi su to „Flicker Free“ monitori?

Flicker Free, Anti-Flicker, Eye-care… monitori su veoma bitni za ljude koji dugo na dan rade za računarom, i mnogi zanemare ovu tehnologiju prilikom kupovine. O čemu se zapravo radi, zašto je bitna ova tehnologije i da li pomaže?

Ova tehnologija nije nova, ali se ni ne koristi u svim monitorima iz ne znam kog razloga, valjda marketing i slično. Naime, klasični LCD monitori koriste PWM (pulse with modulation) za kontrolisanje pozadinskog osvetljenja (više o tome kako rade LCD monitori), što bi značilo da na maksimalnoj osvetljenosti svetlo ostaje uključeno stalno, a kako se osvetljenje smanjuje tako se menja brzina uključivanja/isključivanja svetla. Što je ta brzina manja ekran je tamniji, a što je veća onda je svetliji.

flickerfree vs standard pwm1
Slika: viewsoniceurope

Zbog toga što se pozadinsko svetlo uključuje i isključuje stalno i brzo, dolazi do efekta treperenja – Flickering. Najprostije što mogu da objasnim jeste da je to nešto kao kada brzo uključujete i isključujete svetlo u sobi, samo što se ovde radi o ogromnim brzinama. Ovaj efekat se primeti najviše kada je osvetljenje smanjeno jer je onda pauza između dva uključena stanja najduža. Da bi se izbegao ovaj problem neki proizvođači su prešli na drugačiju tehnologiju za kontrolisanje pozadinskog osvetljenja – DC modulacija.

Lično sam kupio LG monitor sa Flicker Free tehnologijom jer sam želeo da testiram vremenom da li ima nekih razlika u odnosu na klasične. Duže vreme ga koristim već kao primarni monitor i primetio sam manji zamor očiju i manju glavobolju nakon 12+ sati rada za računarom.

Inače, vi ne možete svesno registrovati to treperenje jer se dešava zaista brzo, ali ga vaše oko registruje i smeta vam. Ako želite možete videti kako to izgleda i sami ako uključite ventilator ispred monitora i gledate kroz njega. Podesite osvetljenje na 100% pa na 50% i na kraju na 0% i videćete kako se treperenje povećava kako se osvetljenje smanjuje.

flicker free benq
Slika: benq.eu

Ja sam test uradio drugačije: podesio sam kameru na telefonu na ISO 800 i brzinu okidača na 1/2000, stavio belu pozadinu na monitore i podesio jačinu osvetljenosti na neku vrednost oko 50%, i tako uslikao. Ispod možete videti razliku, u sredini je LG Flicker Free, ova dva sa strane su klasična.

flicker free vs standard test
Flicker Free – sredina, standradni – sa strane

E sad, problem kod ovih monitora je što ih prodavci ne uzimaju previše za ozbiljno. Vi na sajtovima prodavaca možete da filtrirate monitore prema dijagonali, rezoluciji… i slično, ali ne i prema tome da li poseduju Flicker Free tehnologiju ili ne. Najbolje bi bilo da odete na neki sajt koji ima bazu više IT prodavnica pa da tražite ručno te monitore jer tako imate najveće šanse da naiđete na neki. Neki brendovi su kreirali prezentacione slike monitora sa slikom na njima koja prikazuje Flicker Free tehnologiju, pa ih tako možete lakše uočiti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

5 komentara

  1. Osećam se glupo jer sam na topiku o napretku bloga napisao da niko nije obradio temu na našim prostorima. Ti si pisao davne 2017 :)

  2. Zdravo, Stefane. Hvala za koristan tekst. Da li uvek flicker-free tehnologija znaci da je u pitanju dc (direct current) modulacija?

  3. Hvala za koristan tekst. Možete li preporučiti neki ekran 24 ili 27 inča za dugotrajan rad u office-u i sa slikama i gledanje filmova, koji koristi DC-dimming a ne PWM?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *