Seliš se? Obavezno prvo pogledaj ovu mapu!

Planirate da se preselite, kupite stan / kuću, privremeno izaberete stan tokom studiranja…? Predlažem vam da prvo dobro istražite deo grada gde planirate da se preselite. Naravno, centar i okolina su uvek dobar izbor, ali morate u obzir uzeti sve detalje kako biste bili sigurni.

Pošto je ovaj blog o tehnologijama, a ne o nekretninama, pišem o jednoj aplikaciji koja nudi veoma bitnu mapu za sve one koji planiraju da promene mesto stanovanja. Mapa koju nudi je realna mapa pokrivenosti mobilnim signalom.

Kako doći do ove mape?

Tu mapu će vam pružiti aplikacija „OpenSignal„. Dovoljno je da je instalirate i videćete mapu, a možete i doprineti tako što ćete joj dozvoliti da s vremena na vreme šalje izveštaj o jačini signala na vašem telefonu. Možete i sami pokrenuti test brzine u nekom području i tako poslati informacije o mreži za to područje.

Zašto je ova mapa bitna?

Pokrivenost 4G i 3G signalom je solidna u Srbiji. Vi svakako možete otići na sajt mobilnog operatera i videti njihovu mapu pokrivenosti, ali ta mapa pokazuje samo pokrivenost, ne i kvalitet signala!

Imao sam nedavno situaciju sa MTS-om jer njihova mapa pokrivenosti tvrdi da je 3G dostupan, između ostalog, i u području reke Tise na putu NS – ZR. U tom području nema ni 2G a kamoli 3G signala, nema uopšte mobilne mreže, ni za SMS ni za poziv. Kontaktirao sam ih i objasnio situaciju, pružio potrebne dokaze, i odgovorili su „…naša kompanija garantuje raspoloživost usluga unutar granica teritorijalne pokrivenosti sa dopuštenim izuzecima za pojedine specifične lokacije…„.

jacina signala mts

VIP takođe tvrdi da imaju najbrži internet u Srbiji iako su podaci u realnim uslovima skroz drugačiji (vade se na Ookla testove, ali te brojke mogu botovi lažirati). Tako da je ova mapa najrealnija koju možete dobiti.

Zatim sam pogledao za još neke delove gradova i uporedio sa mapom pokrivenosti mobilnih operatera koju nude na svojim sajtovima. Tačna je njihova mapa na kojoj piše da je neki deo pokriven 2/3/4G signalom, ali ne vidite jačinu tog signala. Postoje, kako ih ja nazivam, „rupe u mreži“ gde je signal dosta slab u nekom delu grada.

jacina signala mts

Na mapi iznad vidite jačinu 2/3/4G signala za MTS mrežu u Novom Sadu. Primećujete crvene delove, to se tu „rupe“ gde je signal znatno slabiji. Delovi bez ikakve boje su delovi gde niko nije testirao signal pomoću ove aplikacije, tj. ne postoji dovoljno podataka.

Kakve veze ima ovo sa selidbom?

Ima veze jer svakako želite da imate stabilan mobilni signal u svom stanu ili kući. Kada otvorite OpenSignal mapu pogledajte kakav je signal za vašu mrežu (a i ostale) u tom delu gde planirate da se preselite. Izbegavajte te „rupe“ u mreži koje su označene crvenom bojom.

Aplikacija vam nudi mogućnost filtriranja mape na osnovu mobilne mreže i tehnologije – 2G, 3G i 4G. Takođe, možete otvoriti i mapu sa prikazom antena gde će biti prikazana i antena na koju ste trenutno povezani. Preporuka je da se preselite što bliže nekoj anteni da bi signal bio što bolji a mobilni internet što brži.

mapa sa antenama

Ipak, imajte na umu da nije to uvek slučaj, tamo kod Tise postoji antena u blizini ali je signal opet slab, tj. ne postoji. Očigledno je problem sa tom stanicom.

Za kraj

Dakle, samo gledajte kvalitet signala na OpenSignal mapi, treba da bude što zelenija u tom području gde planirate da se preselite. Ako se preselite u deo gde je signal jako slab, stalno ćete juriti signal po sobama. Ako nema podataka u tom delu na ovoj mapi, testirajte vi lično kada budete išli da razgledate stan / kuću.

Napominjem i da su u ovom članku mape prikazane za datum kada i pišem tekst (11.10.17.), možda se situacija promeni u budućnosti. Uvek učitajte najsvežiju mapu preko OpenSignal aplikacije.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Super stvar, mada se svi operateri trude da pokriju grad. Koriste oni ovo i slične alate. Voleo bih da nađem negde saobraćajnu mapu. Jer postaje naučna fantastika stići od tačke a do b u nekom realnom vremenu :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *