Sonoff – automatizujte kuću pomoću glasa za 4€!

Da li ste nekad videli da neko pomoću glasa uključuje / isključuje uređaje po kući i poželeli da i vi to možete? Sreća što pratite ovaj blog jer ću vam pokazati kako da to uradite, jednostavno i jeftino.

Name, radi se o uređaju pod nazivom „Sonoff“ koji se koristi kao prekidač. Međutim, to nije običan prekidač jer se može upravljati na daljinu – preko interneta. Prava snaga ovog uređaja leži u aplikaciji za kontrolu pod nazivom „eWeLink„. Šta je toliko posebno kod ove aplikacije pitate se? Jer, pored klasičnih funkcija za kontrolu uređaja, ima i integraciju sa Google Assistant i Amazon Alexa glasovnim asistentima!

Šta to znači nama iz Srbije?

Ako ste već pomislili da vam ne vredi jer su sve te dobre tehnologije dostupne samo u većim državama – varate se. Google Assistant je dostupan i kod nas ali na engleskom jeziku. Ovaj uređaj možete povezati sa asistentom, zadati mu ime, sobu, i glasovnom komandom „Ok Google, turn on {ime}“ uključiti Sonoff.

Šta je još dobro kod ovog uređaja za nas? Pa jeftin je! Kupio sam jedan za manje od 4 evra i stigao je za manje od 15 dana iz Kine besplatno. Jeftiniji je od onog analognog kod lokalnih Kineza koji koštaju 500 dinara.

Šta je potrebno da bi ovo radilo?

 1. Sonoff
 2. Android telefon sa Android 6.0+
 3. Google Assistant
 4. eWeLink aplikacija i nalog

Napomena: jedan Sonoff kontroliše jedan uređaj. Ako želite da odvojeno kontrolišete dva ili više uređaja, svaki mora biti priključen na zaseban Sonoff.

Sonoff

Ovo je lakši deo. Kada kupite Sonoff (link, uputstvo) dobićete samo taj uređaj, morate spojiti žice. Kao što rekoh, Sonoff se ponaša kao prekidač, npr. kao onaj za svetlo, samo što se njime upravlja bežično a ne direktno. Prvo morate spojiti žice za Input i Output.

U Input idu 2 žice i na drugi kraj ide viljuška klasična – utikač. A u Output idu isto dve žice i utičnica. U suštini kao da presečete produžni kabel i tu ubacite Sonoff.

sonoff setup wiring
Sonoff povezivanje. Slika: saznajnovo.com

Nakon toga je sve spremno! Sada je potrebno da povežete Sonoff uređaj sa aplikacijom.

eWeLink

Instalirajte ovu aplikaciju za svoj telefon, pokrenite je i kreirajte nalog. Videćete ekran za dodavanje novog uređaja. Novi uređaj dodajete na sledeći način:

1) Uključite Sonoff u struju

2) Držite jedan jedini taster koji vidite na kućištu nekih 6 sekundi

3) Kada zelena lampica počne brzo da trepće Sonoff je spreman za povezivanje

4) U aplikaciji tapnite na plus (+) i dodajte Sonoff uređaj koji je pronašao

Možete koristiti ovu aplikaciju samu bez Google asistenta, nudi zaista mnogo opcija. Tapnite na dodat uređaj i videćete još opcija. Ako želite da glasom uključujete i isključujete uređaj, onda nastavite sa čitanjem.

ewelink-android-app

Google Assistant

E sad, da biste omogućili Google Assistant morate imati Android 6.0 ili noviji sistem. Prvo promenite jezik telefona na EN US, otvorite Google aplikaciju > podešavanja > Google Assistant > Turn On. Zvanično uputstvo.

Da pokrenete asistenta samo recite „Ok Google“ ili, ako je to isključeno, onda duže držite početni (Home) taster i pojaviće se.

Povezivanje sa eWeLink je malo komplikovanije, samo ispratite na slikama:

sonoff google assistant add

Komunikacija

Aplikacija sa Sonoff komunicira putem WiFi mreže s tim da samo Sonoff mora biti povezan na WiFi dok telefon (aplikacija) mora samo biti povezan na internet. Da, tako je, to znači da možete kontrolisati uređaje u kući gde god u svetu da se nalazite, bitno samo da imate pristup internetu (WiFi ili mobilni). A Assistant komunicira sa aplikacijom lokalno u telefonu, nema veze na koji net ste povezani.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

6 komentara

 1. >> Kupio sam jedan za manje od 4 evra i stigao je za manje od 15 dana iz Kine besplatno

  To Stefan Marjanov: 1. Preko kojih „Kineza“ si kupio a da je poštarina besplatna, guglao i guglao al takve nisam našao,
  2. Interesuje me jel može da radi samo preko kućnog wi-fi ukoliko dođe do prekida sa internetom tj. serverom.

  Hvala

 2. Kako se povezuje uredjaj sa WiFi-em?
  Koliko je bezbedno? Da li postoji enkripcija komunikacije izmedju telefona i uredjaja?
  Moglo bi neko dodatno objasnjenje da se postavi od onih koji su to vec koristili ili koriste :)

  • 1) povežeš telefon na WiFi mrežu (ako već nije) i instaliraš App, registruješ se i prijaviš na nalog. Držiš malo duže taster na uređaju (jedan jedini taster) dok ne počne zelena lampica da trepće. U aplikaciji tapni na traženje uređaja i pojaviće se Sonoff. Tapneš i uneseš lozinku.
   2) Bezbedno je onoliko koliko čuvaš telefon. Jer je jedini način za kontrolu preko interneta preko te aplikacije u telefonu. U ostalim slučajevima Sonoff se koristi u lokalnoj mreži pa i sigurnost zavisi od sigurnosti te mreže.
   3) Komuniciraju preko WiFi mreže pa se koristi i enkripcija koja je zadata za tu mrežu u router-u.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *