SSD je najjeftinija i najefikasnija nadogradnja za vaš računar

Ako planirate da nadogratite svoj računar, a ne znate čime tačno, razmislite o SSD-u. Zašto? Jer je HDD u najvećem broju slučajeva usko grlo (proverite i sami kod sebe) kada se radi o performansama. Ulaganjem u SSD ćete dobiti najveće povećanje performansi za najmanje para, uz to morate samo jednu komponentu promeniti i to veoma lako i brzo.

Primera radi, ako imate laptop sa i3 procesorom, grafičkom nekom GTX 750, 4+GB RAM-a na 1600 MHz i opet radi sporo, šanse su velike da laptop ima HDD na 5400 obrtaja. To mnogo usporava rad, što verovatno znate i sami ako imate takav laptop. Prostom ugranjom SSD-a rešavate svaki problem kod laptopa i posle toga videćete da nema smisla koristiti HDD.

Na slici ispod možete videti Desktop Worldbench rezultate za Toshiba Satellite P75-A7200 laptop sa 7200 RPM HDD-om i posle sa 840 EVO SSD-om (više = bolje). Ostatak možete pročitati ovde.

before ssd and after
Izvor: pcworld.com

E sad, ako ne znate da li vaš laptop može da primi SSD, proverite prvo. Pisao sam članak o tome kako i gde proveriti čime sve možete nadograditi svoj laptop, pa pročitajte članak OVDE.

Kada se radi o desktop računarima, situacija je slična, samo što je veća verovatnoća da imate HDD na 7200 obrtaja, što je malo bolja situacija. Ali, i ovde mnogo pomaže kada zamenite taj HDD sa SSD-om. Kada kažem da zamenite mislim da ga koristite za operativni sistem, a HDD svakako možete ostaviti i koristiti za skladištenje podataka.

Uglavnom razlozi zbog kojih neki ne žele da uzmu SSD su: čuli da kraće traju, i da im je kapacitet mali. Kao prvo, prosečnom korisniku SSD će trajati više nego sam računar, o čemu sam pisao i OBAVEZNO pročitajte. A kao drugo, kapacitet jeste manji ali će vam za sistem i sve potrebne aplikacije 250 GB biti sasvim dovoljno. Svakako, kao što rekoh, možete ostaviti i HDD pored za skladištenje fajlova. Svakako i kad koristite HDD za sistem nema potrebe više od 250GB izdvojiti.

Cena?

Ako želite da kupite SSD i budete mirni, moj lični predlog je Samsung EVO 850 250GB. Ako tražite testove na internetu HDD vs. SSD često ćete naići upravo na ovaj SSD. Ovo je moj predlog jer je upravo taj model najbolji odnos cene/kapaciteta/kvaliteta/brzine, i još ga proizvodi Samsung, i još imate 3 godine garanciju. Cena mu je kod nas trenutno (oktobar 2017) oko 100 evra – najjeftiniji online sam našao za 12.233 RSD. A i lično imam taj SSD i prezadovoljan sam.

Možda vam se čini mnogo 100 evra, ali samo razmislite koje povećanje brzine ćete dobiti za te pare. Nemate nijednu drugu komponentu za te pare koja će vam dati toliko povećanje brzine u radu. Ako želite uverite se i sami sa ovim testovima – LINK. Ipak, najbolje je kada sami testirate rad na računaru sa HDD-om i rad na istom računaru sa SSD-om. Ako vam ni testovi nisu dovoljni, evo jedan video.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

 1. Postovanje,moje ime je Goran.Potreban mi je savet,odnosno pomoc oko nadogradnje jednog starijeg desktop racunara.Interesuje me,da li ugradnja SSD-a ubrzala(osvezila) rad ovog racunara i ima li smisla to raditi?Ovo je njegova trenutna konfiguracija.Hvala unapred,pozdrav.
  Operating System-Microsoft Windows 7 Ultimate
  CPU Type-DualCore Intel Pentium E6500, 2933 MHz (11 x 267)
  Motherboard Name-MSI G31TM-P21/P35 (MS-7529) (2 PCI, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
  Motherboard Chipset-Intel Bearlake G31
  Video Adapter-NVIDIA GeForce GT 220 (1024 MB)
  Disk Drive-Hitachi HDS721050CLA362 ATA Device (500 GB, 7200 RPM, SATA-II)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *