Ceo život točkić na mišu koristimo pogrešno!

Miš za računar je periferija bez koje danas skoro pa i ne možemo (zavisi od namene računara). U 99.9% slučajeva točkić koristimo kako bismo pomerali stranice gore i dole, ponekad levo i desno. I logično je koristiti točkić tako, ali izumitelj ove funkcije kaže drugačije.

Naime, izumitelj točkića za miš Jack McCauley, takođe i koosnivač Oculus-a, je tokom IGN intrevjua rekao:

It’s not used in the way that I intended it to be used…. I intended it to move forward into an application. So you can go X and Y with a cursor, but I wanted to go into it.

U prevodu: „Ne koristi se na način na koji sam imao nameru da se koristi… Namerio sam da se koristi za kretanje u aplikaciju. Dakle, možete pomerati kursor po X i Y osi, ali ja sam želeo da idem u aplikaciju.“

3d mouse wheel original
Kretanje kroz interfejs aplikacije pomoću točkića po Z osi. Slika: saznajnovo

Malo je teže prevesti bukvalno, ali u suštini Jack je točkić napravio kako bi korisnik mogao da ide u dubinu kroz interfejs aplikacije, odnosno po nekoj Z osi. Točkić je, dakle, trebao da doda treću dimenziju aplikacijama, ali su ga svi počeli koristiti za pomeranje stranice po Y (često i X) osi.

Da li mislite da je bolje koristiti toćkić kao što sada i koristimo, ili možda onako kako je trebalo od samog početka?

Izvori: 1. TNW 2. IGN
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *