Chrome OS – prednosti i mane

Ako ste možda čuli za Chrome OS i planirate da ga koristite, znate da je to malo teže ako nemate laptop koji je kreiran baš za taj OS. Ali, postoji rešenje pod nazivom „Cloud Ready“ za sve ostale računare, i to rešenje je „port“ originalnog Chrome OS-a sa podrškom za veći broj hardverskih komponenti.

Cloud Ready je odličan, radi sasvim solidno, ažuran je, prati originalni Chrome OS u stopu, često izdaju zakrpe i nove funkcije, a i sam Chrome OS (pa i ovaj port) je dosta brz i lagan pa će i vaš stari računar ponovo „prodisati“.

Međutim, koliko god ovaj OS imao prednosti, ima i mane. Ovog puta neću pisati kako instalirati Cloud Ready jer želim prvo da napišem prednosti i mane pa kome se dopadne može sam probati da instalira, a ako ne onda može sačekati malo da napišem i uputstvo. Dakle, pišem prednosti i mane Chrome OS-a a isto važi i za Cloud Ready jer je to port, kao što sam napomenuo. Ako se nešto bude razlikovalo kod Cloud Ready onda ću to napomenuti.

Prednosti:

1) Brzina

Prva, i najbitnija prednost svakom korisniku, jeste brzina sistema, odnosno rada računara. Ovaj OS je lagan, baziran je na Linux-u, brz, responzivan, fluidan. Možda ste već čuli da Linux distribucije imaju ove karakteristike i to je tačno, a ni ova distribucija se ne razlikuje mnogo. Jedina razlika je ta da Google razvija ovaj OS što znači da je mnogo razvijeniji, optimizovaniji, napredniji, itd. Sve prosto radi, i radi brzo, bez kočenja.

2) Stabilnost

Samim tim što ovaj OS razvija Google, podrazumeva se da „to prosto radi“. Instalirate i ne brinete. Nema virusa, nema padanja sistema, kočenja… uvek ćete imati pouzdan sistem i neće vam otkazati u najbitnijim trenucima. Redovno se ažurira pa zakrpe za greške brzo izlaze.

Cloud Ready: pošto je ovo port može se desiti da nešto otkaže jer ne mogu da pokriju baš sve hardverske komponente na svetu. Chrome OS je kreiran za tačno određene modele uređaja i on tamo radi bez greške.

3) Android integracija

Od nedavno Chrome OS je dobio i finalnu verziju integracije sa Android-om i to u vidu aplikacija! Da, možete instalirati SVE Android aplikacije baš kao i na svom telefonu, iz Play Prodavnice. Do sada ste mogli samo iz Chrome veb prodavnice, a aplikacija tu baš i nema mnogo, pa je Google odlučio da integriše i Android aplikacije. Pored toga, integracija sa samim telefonom je odlična pa možete, recimo, otključati svoj laptop pomoću senzora otiska prsta na telefonu (nisu podržani svi uređaji).

Cloud Ready: Android aplikacije rade ali ne radi za sve uređaje otključavanje pomoću telefona (Smart lock). Potreban vam je TPM čip i još nekoliko podešavanja.

chrome os android play store
Slika: gottabemobile.com

4) Cloud

Chrome OS je prvenstveno zamišljen da bude sistem koji koristi „oblak“, tj. da sve bude smešteno u oblaku a samo da je sistem na računaru. Sada je taj lokalni deo malo pojačan, a takođe i Cloud. Imate kompletnu integraciju sa Chrome veb pregledačem pa sve što radite u Chrome OS će biti sačuvano i možete nastaviti rad bilo gde ako se prijavite na isti Google nalog.

5) Baterija

Prosečno trajanje baterije na Chrome OS uređajima je oko 6 sati, često i 12. Sistem je lagan i troši malo el. energije pa će i baterija na uređaju trajati dosta duže. To je i normalno jer je sistem prvenstveno namenjen prenosivim uređajima.

Cloud Ready: trajanje baterije može varirati od uređaja do uređaja jer Chrome OS nije optimizovan za sve uređaje.

6) Zaštita

Nema virusa, tačka. Pored toga što ne morate da brinete o virusima, možete zaštititi svoju porodicu na internetu tako što ćete kreirati naloge koje možete nadgledati kao administrator, ograničiti im određene funkcije i pristup određenom sadržaju.

7) Jednostavnost

I za kraj – jednostavnost. Ovaj OS je jednostavan, ima minimalan dizajn, sve funkcije su poznate onima koji su već koristitli Chrome veb pregledač, nema naprednih opcija koje mogu da pokvare nešto ili zbune korisnika.

chrome os design
Slika: afterdawn.fi

Mane:

1) Nema naprednih funkcija

Odmah da se nadovežem na poslednju prednost a to je nedostatak naprednih funkcija. Nekima je ovo prednost a nekima mana, zato sam stavio u oba odeljka. Ako volite da podešavate sistem do krajnjih granica, onda ovaj OS nije za vas. Nemate šta mnogo da podešavate, imate samo ona podešavanja koja imate u Chrome veb pregledaču, i još koja opcija više. I sama podešavanja sistema su ustvari podešavanja Chrome veb pregledača.

2) Kancelarija

Ako ste naučili da koristite samo Microsoft Office paket, onda ili izađite iz „kutije“ ili se vratite na Windows. Ovde nemate Windows programe (mada postoji način da se pokrenu .exe fajlovi) pa ni Office paket. Kancelarijski laptop računari obično imaju instaliran Office i ostale kancelariske programe koji nisu dostupni za bilo koji drugi OS, pa tako ni za Chrome OS. Ako laptop želite da koristite u kancelariji držite se Windows-a.

3) Obrada multimedijalnog sadržaja

Nemate napredne alate za obradu videa i slika kao što su Vegas, Illustrator, Photoshop, ili šta već koristite. Da, postoje Android aplikacije koje ih mogu do neke mere zameniti, ali za ozbiljniji rad – ne.

4) Igrice

Imate samo Android igrice, sve one pravljene za Linux i Windows ne možete igrati. Tako da ili instalirajte Steam OS ili Windows.

5) Internet

Ovaj OS je, kao što sam napisao, kreiran sa idejom da bude Cloud-based sistem, što znači da vam je potrebna internet konekcija. Danas, nakon nekoliko verzija, je postao više lokalan, tj. možete obaviti više radnji bez interneta. Ipak, poželjno je da imate internet konekciju kako biste iskoristili njegov pun potencijal. Kako u Srbiji nemamo dostupnu internet konekciju na svakom koraku, ovo može biti problem. Dakle, ovo je veći nedostatak kod nas nego što je nedostatak samog sistema, ali nije loše napomenuti.

6) Prijava na nalog

Preko svih ovih nedostataka mogu preći, ali preko ovog nikako. Naime, Chrome OS nema opciju da se prijavite na nalog pomoću PIN-a, morate ukucavati kompletnu Google lozinku svaki put! U novijem ažuriranju imate opciju da podesite PIN ali ga možete koristiti samo nakon što ste nalog ručno zaključali, ne i kada restartujete računar. Smart Lock radi ali samo sa određenim hardverom i Android telefonom, pa je i ta opcija otpisana. Dakle, ako imate kilometarsku i komplikovanu šifru za svoj Google nalog (što je svakako preporuka), ovaj OS će vas iritirati na dnevnom nivou. Dragi Google inženjeri: upotrebite mozak! Sigurnost jeste na prvom mestu, ali ako neko želi PIN dajte mu opciju.

Kome bih preporučio, a kome ne, ovaj OS?

Preporučio bih onima koji bi laptop koristili u pokretu da provere poštu, surfuju netom, pišu blog, održavaju društvene mreže, gledaju filmove, slučaju muziku… onima koji žele jednostavan, brz i stabilan sistem na koji će moći da se oslone u svakom trenutku i na brzinu nešto pogledaju. Takođe i onima koji žele integraciju sa Google uslugama i Android uređajima.

Na bih preporučio ozbiljnim gejmerima, onima koji se bave profesionalnom obradom multimedijalnog sadržaja, koji rade u kancelariji, koriste računar u naučne svrhe… Teškim Windows i Apple fanovima pogotovo.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. NISU podrzane sve android aplikacije, programeri ih jos uvek ne rade i optimizuju za laptop uredjaje, cak ih i za tablet ima sve manje… sto ne znaci da se nece promeniti u skorije vreme, zavisno kako se sistem razvije i prihvati kod krajnjeg korisnika, ali to znaci da oni stignu i kod nas legalnim putem sto je opet u ovom trenutku ravno jednoj lepoj bajci…

    • Moja greška u izražavanju možda. Pod „sve“ sam mislio na to da se mogu instalirati aplikacije kao i na telefonu, ne moraju neke posebne za Chrome OS. A to da li neka app ima podršku za veće ekrane je do aplikacije, ne ovog sistema.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *