Google značajno poboljšao Street View panorame, evo i kako!

Ako ste nekad koristili Street View sigurno ste primetili neke nepravilnosti u vidu isečenih objekata. Te nepravilnosti nastaju usled lošeg spajanja slika koje pravi Google automobil za mapiranje. Ovaj problem je rešen sada a rezultate ćete primetiti uskoro.

O čemu se zapravo radi?

Google mapira ulice (i razne oblasti u svetu) pomoću specijalnog seta kamera smeštenih na jednu sferu, i sve se to naziva „Rosette“. Ta sfera se nalazi na vrhu automobila, ranca, kamila (da, i kamile koriste za mapiranje), čamaca, itd. Kako se automobil kreće tako kamera pravi set slika. Slike se skladište, šalju, obrađuju, „lepe“ u raširenu sferu i na kraju se kreira sfera koju korisnici vide.

U celom tom procesu najveći problem je uklopiti slike tako da budu poravnate bez isečenih delova. Jer, te slike sa svih kamera se preklapaju makar malo čisto da ne bi bilo razmaka, a i da bi algoritam (stari) što bolje napravio prelaz. Na slici ispod možete videti kako to preklapanje izgleda (stari algoritam).

google sfere overlaping error

Pošto ima mnogo slika, korekciju tih delova je nemoguće raditi tučno (tj. preskupo je plaćati toliko radnika), pa se tražilo automatizovano rešenje. I rešenje je novi algoritam koji vizuelno uklapa slojeve slika tako da se savršeno poklope.

Ovaj algoritam detektuje linije i oblike na slikama i pokušava da ih poklopi. Nakon što ih „dovuče“ na idealnu poziciju onda mora da popravi i ostatak panorame kako se ostali delovi ne bi „raštimali“. Popravak se radi tek nakon što svi vizuelni nedostaci budu rešeni.

Na primeru ispod možete videti kako algoritam poravnava dva sloja.

google sfere overlaping new 1
Slika: androidpolice.com

Nakon celog ovog procesa može se videti jasna razlika. Na slici ispod možete videti pre i posle primer na mostu.

google street view new algorithm before after
Slika: androidpolice.com

Najveći problem je ako se ovaj defekt na slici desi na nekom logotipu, naslovu, nazivu… jer se mogu izgubiti značajni delovi. Na sledećoj slici možete videti kako je algoritam prepravio sve nepravilnosti na delovima sa tekstom, kao i na kružnim konturama.

google street view new algorithm before after 1
Slika: youtube

U video snimku prezentacije novog algoritma navodi se da će Street View slike biti popravljene svuda u svetu veoma brzo, pa zato proveravajte s vremena na vreme.

 

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *