Kako isključiti računar preko interneta?

2

Postoji jednostavan program za Windows koji vam omogućuje da isključite računar (ili ga stavite u Sleep/Hibernate mod) gde god da se u svetu nalazite, preko interneta. Postoje već razni slični programi ali oni rade u okviru lokalne mreže, međutim ovaj program nudi više.

Pomoću njega možete kontrolisati osnovne funkcije koje se tiču napajanja računara iz veb pregledača, a to su: Shutdown, Restart, Sleep, Hibernate. Pa tako možete, recimo, isključiti računar nakon što ste napustili svoju kuću, a dovoljno je da se samo povežete na internet.

To je moguće jer će vam servis, koji pokreće ovaj program, dodeliti statičku IP adresu na kojoj se nalaze te kontrole. Statička IP adresa je tu najbitnija jer bez nje ne možete izvesti sve ovo, zato se mnogi slični alati oslanjaju na lokalnu mrežu.

Uputstvo:

1) Preuzmite Airytec Switch Off

2) Instalirajte i pojaviće se ikonica u traci sa zadacima

iskljuciti racunar na daljinu kako (1)

3) Otvorite podešavanja

Desni klik na tu ikonicu pa idite na „Settings“ pa na „Remote“ i na kraju kliknite na „Edit Web interface Settings

iskljuciti racunar na daljinu kako (1)

4) Omogućite „Web interface“ a zaštitu omogućite po želji

iskljuciti racunar na daljinu kako (1)

5) Kliknite ispod na „View / update static addresses

6) Otvoriće se stranica i videćete vašu statičku IP adresu koja vam je dodeljena

iskljuciti racunar na daljinu kako (1)

7) Sačuvajte je / ubacite u Bookmark i preko nje pristupate kontrolama

iskljuciti racunar na daljinu kako (1)

8) Kada izaberete neku komandu videćete poruku da se akcija izvršava

iskljuciti racunar na daljinu kako (1)

To je to! Samo ostavite da program radi u pozadini na računaru, a preko IP adrese (koju ste dobili) pristupate kontrolama. Tu adresu možete uneti u bilo koji veb pregledač na bilo kom uređaju koji je spojen na internet. Naravno, i vaš računar mora biti povezan na internet kako bi primio instrukcije.

Izvori techviral.net
Povezano:
2 komentara
 1. sveca kaže

  …i kako posle da upalimo iz daljine?

  1. Stefan Marjanov kaže

   Na ovaj način ne može jer računar ne prima nikakve signale. Ali novije i skuplje matične ploče imaju dosta opcija koje se tiču načina za uključivanje računara, pa možda ima neki način. Ideja: da se računar uključi kada se uključi u struju, pa iskoristiti Sonoff https://www.saznajnovo.com/2017/10/sonoff-automatizujte-kucu-pomocu-glasa-za-4-evra/
   Drugi način jeste staviti računar u „Sleep“ mod (što nudi ova aplikacija o kojoj sam pisao) i onda ga probuditi pomoću Wake-on-LAN, ali preko interneta (zahteva podešavanje rutera, nije najjednostavnije). Više o buđenju računara pomoću WOL: https://www.saznajnovo.com/2012/10/kako-probuditi-racunar-pomocu-android-uredaja/

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.