Kako locirati na daljinu Android telefon koji nema internet?

Napomena: servis je ugašen, aplikacija je povučena iz Play prodavnice! Koristite ovu aplikaciju kao zamenu.

Ok, servisa za lociranje Android uređaja ima dosta, ali većina tih rešenja koristi internet za praćenje. Šta ako uređaj koji želite da pratite nema internet? Upravo je to ono što mnogima treba.

Ako razmišljamo logičkim putem možemo doći do jedne jedine opcije. Pošto Android može komunicirati sa spoljnim svetom samo preko mobilnog ili WiFi interneta, to nije rešenje u ovom slučaju, pa ostaje još SMS.

Scenario je ovakav: instalirate aplikaciju za praćenje na ciljani uređaj, pošaljete mu SMS, vama se vrati SMS sa lokacijom. Kako se to postiže? Aplikacija o kojoj pišem se naziva Red Bird Tracker i radi upravo to:

  1. Instalirate aplikaciju na uređaj koji želite da pratite
  2. Pošaljete SMS tom uređaju sa određenom šifrom
  3. Aplikacija koristi GPS uređaja da pronađe koordinate
  4. Aplikacija sastavlja poseban link sa tim koordinatama
  5. Aplikacija šalje vama SMS sa specijalnim linkom
  6. Otvorite link i vidite na mapi gde se uređaj tačno nalazi (+- 5m)

Dakle, uređaj koji pratite mora da ima: omogućen GPS, kredita za SMS poruke (ili one besplatne u paketu), i instaliranu Red Bird Tracker aplikaciju. Vi na svom uređaju ne morate da imate ništa instalirano, samo da možete da primate/šaljete SMS poruke.

Taj link koji vam stigne možete otvoriti na bilo kom uređaju koji ima internet. Ako pak nemate internet već koristite neku offline navigaciju, onda možete samo kopirati koordinate iz linka koji ste dobili i uneti u tu aplikaciju za offline navigaciju. To će raditi jer vam je internet potreban samo za prikaz mape, a ako mape imate već preuzete lokalno, onda vam internet ne treba (pod uslovom da se tražena osoba nalazi u delu za koji imate preuzete mape).

lociraj-prati-telefon-bez-interneta-1
Slike: play.google.com

Uputstvo za instalaciju neću pisati detaljno jer je zaista jednostavno: instalirajte Red Bird na uređaj koji pratite, odaberite šifru, kraj!

Dodatno: ako ne želite da osoba koju pratite zna da je pratite na ovaj način, samo onemogućite obaveštenja o dostavljenim porukama i još sakrite ikonicu aplikacije iz liste aplikacija (podešavanje Launcher-a).

Kontrola na daljinu:

ova aplikacija nudi i nekoliko opcija za kontrolu na daljinu: zaključaj, bekapuj, izbriši. Da biste izvršili neku od ovih komandi, samo iza šifre u SMS poruci dodajte i jednu od ovih komandi (lock, backup, wipe), primer: 1234 lock

I još jedna korisna opcija je obaveštenje o promeni SIM kartice. Tako da ako osoba koju pratite promeni SIM vama stiže SMS (sa nove SIM kartice) da je promenjena.

Možete omogućiti i praćenje u realnom vremenu. Tada će aplikacija pratiti uređaj u realnom vremenu i optimizovati lokaciju na osnovu ubrzanja.

Ako želite samo da locirate telefon koji ste zagubili a zvuk mu isključen, pročitajte ovaj članak.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. U rubrci „Možda ti se dopadne“ sam video ovaj interesantan članak pisan pre dve godine sa neispravnim to jest postojećim linkovima, ajde popravi linkove

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *