Kako se rešiti Bloatware aplikacija na novom Android telefonu?

Želite se rešiti Bloatware aplikacija na svom novom Android telefonu? Većina Android telefona dolazi sa setom Bloatware aplikacija, one su bespotrebne i zauzimaju dosta mesta u vašem telefonu. Recimo kompanije, ili mobilni operateri, ih često ubace radi promocije. Zajedno značajno otežavaju i usporavaju rad na telefonu, pojavljuju se reklame, rade u pozadini, itd. Bilo bi dobro rešiti se ovih aplikacija, ukoliko ih ne koristite. U ovom članku možete pročitati načine na koje možete deinstalirati ili onemogućiti Bloatware aplikacije.

Deinstaliranje

Što se tiče deinstaliranja, to nije lak zadatak i zahteva ROOT pristup! To je zbog toga što postoji rizik da se sistem destabilizuje jer možda uklonite nešto što je sistemu potrebno, i onda nema nazad. Brz način da se deinstalira Bloatware je pomoću Titanijum aplikacije – Titanium Backup. Nakon što ste onemogućili aplikacije, možete lako da ih otklonite idućim koracima.

  • Prvo, morate otići u Backup/Restore
  • Zatim, kliknete na aplikaciju
  • Možete je bekapovati za svaki slučaj ako želite
  • Odaberite „Un-install
  • Nakon toga kliknete na „Yes“ da biste potvrdili
Galaxy-S5-Remove-Bloatware
Slika: naldotech.com

Dakle, kada ste završili ovu proceduru, nećete videti Bloatware aplikacije u svom Android telefonu. Neće raditi u pozadini i neće zauzimati prostor u vašem telefonu. Ikonica aplikacije neće nestati odmah, moraćete da restartujete svoj telefon.

Ako ste je bekapovali onda je opet izaberite sa spiska i kliknite na „Restore“ pa izaberite „App+Data“ i sve će biti vraćeno na staro. A možete i da je kompletno uklonite iz telefona klikom na „Delete„.

Onemogućavanje

Ako nemate ROOT i ne možete da obrišete sistemske aplikacije, potrebno je da ih onemogućite. Sve što treba da uradite jeste da idete u podešavanje aplikacija u telefonu, nakon toga morate otići u “Sve aplikacije” i ovde možete pronaći aplikacije koje su ranije instalirane uz sam sistem. Izaberite neku > Prinudno zaustavi > Onemogući.

Drugi način da dođete do ovih podešavanja je klikom i držanjem ikone aplikacije na ekranu pa je prevucite do “Info o aplikaciji” koji će se pojaviti na vrhu ekranu. Pojaviće se isti onaj ekran i onemogućite je na isti način.

Kada kliknete na to dugme, pojaviće se prozor sa upozorenjem. To postoji samo iz razloga da ne biste onemogućili neku važnu aplikaciju. Postoje neke ranije instalirane aplikacije na jeftinijim telefonima koje se ne mogu onemogućiti. Neke važne aplikacije se mogu onemogućiti, pa morate biti obazrivi.

disable_apps android

Sve onemogućene aplikacije se mogu videti na kraju liste sa aplikacijama. Ako ste onemogućili pogrešnu aplikaciju, možete je ponovo omogoćiti. Tako da, bez panike.

Ipak, ovo će samo procedura da onemogućite bespotrebne aplikacije. Jednom onemogućena aplikacija se više neće pojavljivati u stranici sa aplikacijama i neće se nalaziti na pozadini. Onemogućavanjem aplikacija možete osloboditi telefon i sačuvati nešto baterije. Aplikacija će svakako biti instalirana u vašm telefonu jer proizvođači žele da ove aplikacije ostanu u telefonu.

U nekim slučajevima prvo ćete morati da deinstalirate ažuriranja aplikacije kako bi se onemogućila i to će dodatno osloboditi prostora u telefonu.

Uklanjanje bez ROOT-a

Ako želite da odete korak dalje ali ne biste da ROOT-ujete svoj uređaj, onda predlažem da pročitate članak u kojem sam detaljno opisao kako da uklonite sistemske aplikacije bez Root-a:

Kako ukloniti Android sistemske aplikacije bez Root-a?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *