Kako ukloniti pojedine aplikacije iz Office 365 ProPlus 2016?

Ako ste kupili Office 365 ProPlus paket i instalirali primetili ste da ste dobili još neke aplikacije koje vam možda i ne trebaju. Microsoft nije ponudio opciju prilagođenog instaliranja pa ste morali sve da instalirate. Međutim, ni uklanjanje aplikacija nije lako jer imate opciju da uklonite jedino ceo Office paket. Postoji rešenje, malo je komplikovanije ali nije teško ako pratite ovo uputstvo.

1) Preuzmite Office 2016 Deployment Tool

Ovaj alat će vam služiti za deinstalaciju aplikacija. Ipak, ovaj alat nije namenjen samo za to već za kompletno upravljanje Office aplikacijama u računaru. Dakle, možete preuzeti pakete, ažurirati, odrediti putanje, jezike… kompletno rešenje za administratore koji instaliraju ove pakete na više računara jer im znatno olakšava posao. Ovaj alat radi pomoću konfiguracionog XML fajla, a upravo sastavljanje tog fajla je teži posao.

PREUZMI

Kada pokrenete instalaciju pitaće vas gde želite da sačuvate fajlove. Možete odabrati neki folder a možete i na desktop. Sačuvaće dva fajla: setup.exe i configuration.xml i taj drugi fajl je jako bitan!

2) Traženje podataka

Da biste generisali XML fajl potrebno je da saznate neke osnovne podatke o vašem paketu i sistemu. Prvo morate znati arhitekturu procesora, da li je 64-bit ili 32-bit, a zatim i podatke o Office paketu.

2.1) Arhitektura

Otvorite Start, ukucajte „msinfo“ (bez navodnika) i otvorite prvu opciju koja se pojavi (neki monitor). Na listi pronađite „System type“ i desno će pisati x86 ili x64. Zapamtite.

office 365 proplus remove apps

2.2) Product info

Otvorite npr. Word i kreirajte prazan fajl. Gore desno kliknite na svoje ime i zatim na „Account settings„.

office 365 proplus remove apps

Sada ćete videti „Product info“ i ispod neke informacije. Biće vam potrebno od podataka:

  • Product
  • Channel
  • Version
  • Build

office 365 proplus remove apps

3) Generisanje configuration.xml fajla

Da ne biste sami sastavljali ovaj fajl, postoji jedan sajt gde možete to uraditi mnogo lakše. Ispratite korake:

Link do sajta

Prvo podesite podatke koje ste saznali u prethodnom koraku. Odaberite ime paketa (Office 365 ProPlus u ovom slučaju), zatim Edition (32 ili 64 bit), Channel takođe koji ste videli tamo u Word-u, Version i Build odaberite onaj koji imate (videli ste u Word-u). Save.

office 365 proplus remove apps

Sad odaberite stavku „Exclude programs„. Videćete aplikacije koje možete ukloniti iz paketa. Samo kliknite na one klizače pored imena aplikacija koje ne želite. Ako je klizač plav onda će ta aplikacija ostati, ako je siv onda se briše. Save.

office 365 proplus remove apps

Ako želite možete ukloniti i produkte, to je sledeća stavka. Recimo možete ukloniti Skype for Business. Samo odaberite stavku i kliknite na „Add remove product„, zvuči nelogično možda ali tako je.

office 365 proplus remove apps

I na kraju vam preostaje da sačuvate taj fajl. Ali, pošto imate već taj fajl (sećate se prvog koraka) onda možete ovo sve kopirati, editovati configuration.xml, ukloniti sve i nalepiti ovo. Bilo kako bilo, sačuvajte taj fajl sa tim parametrima koje ste dobili (možete koristiti i ove moje sa slike ako vam se poklapaju verzije) u folderu gde je i setup.exe.

office 365 proplus remove apps

4) Pokretanje

Ostaje još da pokrenete (de)instalaciju. Kao što rekoh ovaj alat služi i za instalaciju i preuzimanje i brisanje itd. ali mi smo podesili da se obrišu aplikacije. Otvorite CMD ili Powershell u folderu gde ste raspakovali onaj program iz koraka 1. Možete desni klik u folderu pa „Open CMD/Powershell here„.

office 365 proplus remove apps

Sad nalepite ovu komandu:

<putanja>setup.exe /configure configuration.xml

gde je <putanja> zapravo putanja do tog .exe fajla. Ako niste sigurni možete samo prevući taj .exe fajl u CMD/Powershell prozor i generisaće se putanja.

Pokrenuće se instalacije i samo sačekajte. Pisaće da se preuzima nešto i instalira ali pošto ste odabrali da se uklone aplikacije onda će se to i desiti. Videćete ikonice aplikacija koje vam ostaju u računaru (u ovom slučaju samo Word, PP i Excel). Nakon što se završi to je to! Možete opciono restartovati računar.

office 365 proplus remove apps

Ako ne uspete da na ovaj način uklonite neke aplikacije/produkte, onda idite u panel za brisanje aplikacija iz sistema (Control panel > deinstall) i pokušajte tu da pronađete te aplikacije. Imajte na umu da deinstalacijom „Microsoft Office 365“ programa brišete sve aplikacije!

Korisni linkovi:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *