Kako zaključati i otključati Windows samo pomoću USB-a?!

Rezultat: ubacite USB u kućište i odmah ste prijavljeni na svoj nalog. Izvučete USB iz kućišta i računar se sam zaključa! Zvuči super zar ne? Jeste super, i veoma lako se podešava, a potreban vam je samo bilo koji USB fleš drajv i jedan maleni program.

Kao što sam napisao, biće vam potreban bilo koji USB fleš tako da možete iskoristiti i onaj koji vam služi inače za prenos fajlova. Dakle, kada upotrebite USB za zaključavanje/otključavanje računara svakako ćete moći da ga koristite normalno kao i do sada, što je svakako plus.

Koristim program Rohos Logon Key koji je inače Trial na 15 dana, ali i nakon 15 dana možete da ga koristite. Trial su samo neke funkcije, a ova nije koju ćemo koristiti.

Podešavanje otključavanja

1) Preuzmite i instalirajte Rohos Logon Key – link

2) Ubacite željeni USB u neki USB port u računar

(vidi kako uvek ubaciti USB iz prve)

3) Pokrenite Rohos

4) Izaberite opciju „Setup USB Key

rohos logon key usb setup

5) Pojaviće se ekran za podešavanja

  • User: korisničko ime korisnika koji će biti prijavljen sa ovim USB-om
  • USB device: USB uređaj koji će se koristiti kao ključ. Proverite da li je slovo uređaja dobro, ako nije izaberite sa liste
  • Windows password: unesite trenutnu lozinku naloga kako bi Rohos mogao da otključa nalog

rohos logon key usb setup

6) Kliknite na „Setup USB Key

Nakon toga dobićete poruku da je USB uspešno podešen. Sad je potrebno podesiti da se računar zaključa kada izvučete USB.

rohos logon key usb setup

Podešavanje zaključavanja

1) Kliknite na „Options

2) Za drugu opciju izaberite „Lock computer

3) Potvrdite sa „Ok

rohos logon key usb setup

Sad možete zatvoriti Rohos program i testirati sve. Izvucite USB i nalog će se zaključati, a kada opet ubacite USB bićete odmah prijavljeni.

Napomena: ako nemate kod sebe taj USB, svakako se možete prijaviti na nalog kao i do sada – sa lozinkom (ili PIN-om ako imate Windows 10 i ako ste podesili).

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *