Nova Google aplikacija za uštedu mobilnog interneta – Datally

Pisao sam članak kako uštedeti internet protok na Android uređaju i predložio sam aplikacije Onavo Extend i Opera Max jer su tada bile najpopularnije. U međuvremenu, Opera Max je ukinuta, a Onavo je skroz izmenjen i sada je VPN aplikacija sa opcijom za uštedu internet protoka. Njihovu tehnologiju kompresije verovatno sada Facebook koristi u svojoj aplikaciji jer su kupili Onavo – link. Google je odlučio da iskoristi priliku i „ugura se“ sa novom aplikacijom pod nazivom „Datally„.

Ova aplikacija koristi VPN za filtriranje saobraćaja, baš kao i većina drugih sličnih, i ima jednu zanimljivu opciju – blokiranje interneta za pozadinske procese. Šta to znači tačno? Znači da vam, recimo, Facebook neće trošiti megabajte ako ga niste pokrenuli, tj. ako radi u pozadini. Facebook će dobiti mogućnost pristupa internetu tek kada ga vi ručno pokrenete. Isto važi za bilo koju drugu aplikaciju.

Kada otvorite neku aplikaciju, a režim uštede je omogućen, Datally će i tada štedeti internet, isto kao što je to radila Opera Max. U panelu sa obaveštenjima ćete videti informacije o uštedi.

datally-google-app-usteda-interneta 1

Ako telefon povežete na neku WiFi mrežu, režim uštede se pauzira, što je svakako plus. Pored toga, aplikacija će vas obavestiti o okolnim WiFi mrežama kako biste mogli da se povežete i uštedite mobilni internet. A ako neka aplikacija počne da koristi velike količine megabajta možete joj blokirati pristup internetu jednim klikom.

Svakako da imate i statistiku potrošnje pa možete videti koja aplikacija koliko troši, koliko ste ukupno megabajta potrošili danas, a koliko u prethodnih nedelju ili mesec dana. Takođe možete videti i potrošnju megabajta za svaku aplikaciju posebno.

Jedina mana, po meni, jeste što mora da vam stoji da ste povezani na VPN, ali to je Android tako odredio i ako imate Root možete to ukloniti (Xposed moduli razni to rešavaju). I još bih u manu svrstao činjenicu da aplikacija ne nudi detaljniji prikaz potrošnje i uštede za svaku aplikaciju posebno, već samo osnovne informacije na ekranu sa svim aplikacijama.

Datally aplikacija je besplatna za preuzimanje globalno pa je možete već sada instalirati:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *