Uvećajte sliku bez gubitka kvaliteta pomoću veštačke inteligencije!

Problem sa rasterskim slikama je taj što se gubi kvalitet kada ih skalirate. I sami znate to ako ste pokušali da povećate dimenzije neke slike pa se kvalitet uništio. Postoje alati koji pokušavaju da to reše, ublaže, ali do sada nijedan nije dovoljno dobro radio taj posao. Sreća po nas AI je sve zastupljeniji i dostupniji običnim korisnicima.

Ako se sećate pisao sam članak o programu pomoću kojeg možete uvećati sliku uz mali gubitak na kvalitetu – SmillaEnlarger – a sada pišem o AI alatu koji to radi mnogo, mnogo, mnogo bolje!

Radi se o projektu letsenhance.io koji ima za cilj da skalira – uveća – rastersku grafiku uz minimalne gubitke na kvalitetu. Možda vam ne zvuči nešto impresivno, i šta će tu AI, ali pogledajte samo ispod razliku između klasičnog skaliranja i pomoću ove veštačke inteligencije. Imajute na umu da je original slika (link) u .jpg formatu, veličine 300×208 piksela, a skalirana je u .png formatu dimenzija 1200×832 piksela! Četiri puta je slika veća a kvalitet je odličan.

(rezervni link)

Možete i vi testirati ovaj alat ako odete na https://letsenhance.io/ i napravite besplatan nalog. Ubacite neku malu sliku i sačekajte da se obrada završi. Potrebno je oko 6 sati do jednog dana da se završi obrada jedne slike, pa ne zaboravite da proverite rezultate.

letsenchance image

Kada se obrada završi imaćete mogućnost da preuzmete sliku u 3 varijante: anti-jpeg, boring i magic. Prva verzija je ona original slika ali konvertovana u .png format gde su uklonjeni jpeg nedostaci. Druga i treća verzija su skalirane s tim da treća ima više detalja a druga manje detalja ali bolji kvalitet. Zavisi od slike do slike vi izaberite verziju koja je najbolje ispala. Kreator alata navodi da je bolje koristiti „boring“ za ilustracije i logotipe, a „magic“ za fotografijeobjašnjenje.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *