Kako, i zašto, koristiti WiFi i mobilni internet uporedo?

Možda niste znali ali Android ima skriveno podešavanje koje forsira mobilni internet da bude uključen stalno, čak i kada ima WiFi signal. Šta će nam ta opcija i kada je ona korisna?

Kako omogućiti ovu opciju?

Ova opcija se nalazi u „Developer options„, a ta sekcija je skrivena. Ako želite da je omogućite ispratite ove korake:

  • Settings > About phone > Software info
  • Pronađite stavku „Build number
  • Brzo tapnite nekoliko puta na to
  • Videćete na dnu poruku da je developer mod omogućen
  • Vratite se u podešavanja telefona
  • Na dnu ćete videti „Developer options

Ok, kada ste omogućili potpuno novi panel sa gomilom opcija, zanima vas samo opcija „Keep mobile data turned on„. Uključite je i imaćete WiFi i mobilni internet u isto vreme.

Keep mobile data turned on

Napomena: brzina vam se neće povećati! Ako želite da koristite obe mreže u isto vreme i da se njihova brzina sabira, onda ispratite ovo uputstvo.

Kada je ovo korisno?

Možda vam nema smisla ova opcija, zašto biste držali mobilnu mrežu uključenu ako imate WiFi? Valjda WiFi i služi kako biste mogli da isključite mobilni internet. Pa postoji razlog zašto je Google rešio da doda ovu opciju.

Evo na ličnom primeru ću vam objasniti: ruter sa WiFi signalom mi se nalazi u sobi kod računara, kuća mi je malo veća i ima dosta zidova. Kada šetam kroz kuću često mi se gubi WiFi signal, a u nekim prostorijama nemam signal uopšte. Pošto ja želim da budem povezan na internet preko telefona stalno, ovo „pucanje“ signala mi smeta. Zato sam uključio ovu opciju i čim WiFi signal nestane na telefonu, automatski se koristi mobilna mreža. Dakle, neću biti nijedan sekund offline – savršeno.

Napomena: ako želite možete pomoću ovog programa mapirati kuću i videti gde je WiFi najslabiji – LINK.

wifi heatmap how to
WiFi Heatmap / Slika: ekahau.com

Kao što vidite, ova opcija služi kako bi se telefon u trenutku prebacio na mobilnu mrežu ako se desi prekid WiFi signala. To isto važi ako je telefon povezan na WiFi ali se prekine internet konekcija do rutera. Telefon će biti povezan na WiFi ali neće imati internet, i u tom slučaju će telefon odmah preći na mobilne podatke.

Ova opcija svakako dosta štedi vreme (ne morate ručno prebacivati, a i kad prebacujete ručno proces ponovnog povezivanja traje) i korisna je pogotovo onda kada vam je bitno da budete povezani na internet ako, recimo, pratite neko dešavanje uživo i ne smete biti offline nijednu sekundu.

Mane?

O da, s razlogom je ova opcija u odeljku za programere. WiFi troši bateriju onako solidno, a mobilna mreža još više, pa sad obe mreže zajedno troše još više. To je najveći nedostatak i dok se nekako ne optimizuje potrošnja baterija opcija će ostati pod „Opcije za programere“.

Međutim, kako se ne biste odmah obeshrabrili, iz ličnog iskustva vam mogu reći da potrošnja baterije nije mnogo veća u realnim uslovima. Recimo, i sa i bez ove opcije telefon punim jednom na dan (Galaxy S7). Dakle, ova opcija mi nije uskratila ništa, svakako telefon koristim isto kao i pre i baterija traje isto. Naravno, troši se više, ali hoću da kažem da se u svakodnevnim uslovima to i ne primeti toliko, nećete morati da punite telefon češće – to je bitno.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *