Ovo je najveća promena u Windows UI još od Windows 95! (video)

Microsoft je vremenom, sa pojavom nove verzije Windows sistema, predstavljao i novi UI – korisnički interfejs. Recimo, Aero dizajn kod Vista verzije pa sve do Windows 8 kad smo dobili Flat dizajn. Sad u Windows 10 imamo, kako to MS naziva, Fluent Design. Međutim, sve su to bile promene kozmetičke prirode, ništa značajno: prozori su ostali prozori, interakcija sa njima je ostala ista, navigacija kroz sam sistem je ista…

Ali, Microsoft je rešio da napravi jednu veliku promenu u korisničkom interfejsu, možda i najveću još od Windows 95 verzije po pitanju funkcionalnosti, a tu promenu je nazvao – Sets.

Šta je to tačno?

Sets je (za sada) naziv za kartice u okviru jednog prozora, baš kao što to imaju današnji veb pregledači. Dakle, otvorite Word i radite u njemu, kliknete na plus (+) i otvori se nova kartice gde možete smestiti, recimo, PowerPoint, pa u novoj kartici Excel, pa u novoj kartici otvoriti neku veb stranicu… i tako dalje.

windows sets preview

Znači, imate jedan prozor i u njemu gomilu kartica i sve su vezane (ali nije obavezno) za vaš rad, projekat, kako biste se lakše snalazili. Nakon što zatvorite taj glavni prozor sa svim karticama, možete ga ponovo otvoriti i sistem će vas pitati da li želite da nastavite rad i na ostalim karticama. Ako kliknete „Restore All“ sve kartice će biti vraćene i možete nastaviti rad, a možete i vratiti samo određene kartice.

Svakako da je MS integrisao sve sa njegovim servisima kao što su Office, Edge veb pregledač, OneDrive, itd. pa ceo rad u prozoru sa više kartica možete nastaviti gde god ako se prijavite na svoj nalog.

windows sets preview

A nova prazna kartica nije prazna već ima polje za pretragu pomoću koje možete pretražiti nešto u računaru ili na internetu, zatim spisak često korištenih aplikacija, posebne odeljke za skup aplikacija (npr. Office 365), favorite, interese, itd.

Moram vas odmah razočarati jer ova opcija još uvek nije dostupna, tačnije tek se razvija i iz Microsoft-a su dali samo pregled ove mogućnosti kako bi, verovatno, dobili povratne reakcije. Biće dostupna prvo insajderima (Windows Insiders) kroz A/B test, a takođe biće potrebno da budete i insajder tester za Office paket kako bi sve aplikacije iz paketa bile kompatibilne sa Sets.

windows sets preview

U početku ova opcija će moći da se omogući i onemogući na globalnom nivou, a kasnije će svaka aplikacija dobiti tu opciju. Takođe, samo Windows UWB aplikacije će moći da se smeste u kartice, a kasnije će se mogućnost proširiti i na Win32 programe.

Kako vam se čini ova opcija? Da li se gubi smisao prozora koji su zaštitni znak ovog sistema?

https://youtu.be/3lEjuU-XFHg

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *