Steam uklanja Bitcoin kao valutu za plaćanje

Steam je rešio da učini pametan potez i ukloni Bitcoin kao valutu za kupovinu igrica nakon godinu dana od uvođenja. Velika vest je bila tada za sve kripto entuzijaste da Steam uvodi BTC kao valutu za plaćanje, ali sada su najavili da će ta valuta biti uklonjena, što je za neke tužna vest.

U blog postu od juče kompanija je najavila da više neće podržavati Bitcoin kripto novac kao valutu za plaćanje zbog „njegove visoke naknade i rizika od pada“. Došlo je do naglog povećanja naknade za transakcije pa je tako sada ta cifra čitavih 20$, a prošle godine je naknada bila svega 20 centi.

„Visoke naknade direktno utiču i na visoke troškove prilikom kupovine igrica. Visoke naknade po transakcijama izazivaju još veće probleme kada vrednost Bitcoin-a naglo padne“ – navode u članku. „Nažalost, Valve nema kontrolu nad cenom naknada“, dodaju. Sve to predstavlja očigledan problem i za kompaniju i za korisnike.

„Kroz vreme, vrednost Bitcoin-a je bila nestabilna, ali nivo nestabilnosti je postao ekstreman u poslednjih nekoliko meseci, gubeći po 25% vrednosti u periodu od nekoliko dana“ – Valve nastavlja.

Trenutna cena:

Cena Bitcoin-a se menja iz minuta u minut i to može predstavljati ogroman problem korisnicima koji žele da kupe neku igru. Primera radi, ako korisnik želi da kupi igru za 20$ u Bitcoin-ima, dok završi proces dodavanja igre i naplate, vrednost Bitcoin-a može naglo pasti i korisnik shvata da ta suma nije više dovoljna za kupovinu igre.

„Normalno rešenje za ovaj problem je ili da refundiramo kompletnu sumu korisniku, ili da tražimo od njega da prebaci dodatne Bitcoin-e da pokrije ostatak. U oba slučaja korisnika će opet dočekati naknada za transakciju“, dodaju iz Valve-a.

U interesu Valve-a je svakako da proda što više igrica po što povoljnijoj ceni i sa što nižom naknadom. Bitcoin je bio idealno rešenje pre godinu dana pa su ga zato i uveli, ali sada to više nije slučaj i Bitcoin nema šta da tu više traži.

Istina je da je ova kripto valuta naglo napredovala, i vrednost rapidno raste iz minuta u minut, i dok neki ulažu budućnost u nju, pametniji ljudi se udaljavaju od nje.

Jedna strana govori da je Bitcoin balon koji treba da pukne svakog trenutka, a drugi govore da se to neće desiti jer nakon svakog pada vrednosti od 25-30% vrednost ponovo poraste za 40-50%. Međutim, to je samo trend i svakako da Bitcoin nije budućnost plaćanja pa se postavlja pitanje „da li ga integrisati i ulagati u njega, ili ne?“. Šta vi mislite?

Izvori: 1. TNW 2. The Register 3. Steam blog
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *