5 Android aplikacija koje će vam olakšati korišćenje telefona sa velikim ekranom

Telefoni su sve veći i veći, a ekrani zauzimaju sve više i više njihove površine. Proizvođači se trude da naprave telefone bez ivica jer je to sada hit, ali to donosi nekoliko mana. Pre svega korišćenje telefona jednom rukom je postalo gotovo pa nemoguće. Zato viđamo sve više aplikacija koje su kreirane, ili imaju opciju, za korišćenje na telefonima sa velikim ekranima.

U ovom članku možete pronaći 5 takvih aplikacija.

#1 Omni Swipe

large-screen-omni-swipe

Ova aplikacija vam nudi dosta opcija i prečica prostim svajpom iz donjeg levog ugla telefona. Možete ubaciti česte kontakte, aplikacije i opcije telefona u ovaj okrugli panel tako da možete brzo i lako doći do željenog sadržaja korišćenjem samo jedne ruke. Aplikacija teži svega 1mb i ni ne vidi se ako je ne koristiti, odnosno ne vidite je nigde na ekranu sve dok je ne aktivirate prevlačenjem prsta.

#2 Simple Control

large-screen-simple-control

Ako imate velik telefon znate koliko može korišćenje navigacionih tastera biti teško. Svi tasteri telefona su negde pri vrhu, a mnogi imaju tamo i senzor otiska prsta, pa je potrebno dobro rastegnuti šaku ako želite da dodirnete neki taster za navigaciju na dnu telefona.

Ova aplikacija rešava taj problem  tako što vam nudi mogućnost postavljanja navigacionih tastera sa strane, negde pri vrhu ekrana.

#3 Circle Sidebar

large-screen-circle-sidebar

Kod velikih telefona i otvaranje liste aplikacija može biti problem. Zato je kreirana aplikacija Circle Launcher koja će vam omogućiti pristup željenim aplikacijama u jednom potezu. Potrebno je samo da svajpujete palcem od ivice telefona ka sredini i pojaviće se okrugli panel sa aplikacijama. Sad je podrobno samo još da odaberete neku i to je to! Aplikacija je besplatna ali postoji i plaćena verzija koja nudi neke dodatne mogućnosti.

#4 SwiftKey (tastatura)

SwiftKey compact

Ova tastatura je, po meni, trenutno najbolja za telefone. Već sam pisao o njoj dosta pa možete pročitati, a sada je pominjem jer ima jednu korisnu opciju – korišćenje jednom rukom. Ova tastatura vam daje mogućnost da je koristite jednom rukom tako što možete podesiti njenu širinu i potom je smestiti u donji desni ili levi ugao.

#5 Assistive Touch

large-screen-assistive-touch

Ova aplikacija postavlja mali taster koji „lebdi“ negde na ekranu i otvara panel sa odabranim opcijama ako ga tapnete. Možete dodati opcije i aplikacije po želji, ali takođe i akcije koje će se desiti u zavisnosti kako tapnete taster. Recimo, možete podesiti da se otvori kamera ako dva puta brzo tapnete taster, ili da se ekran isključi ako ga dugo držite. Ima dosta opcija tako da se taster može podesiti prema svačijim potrebama i navikama.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Poštovani,
    Izvinjavam se što ovde postavljam pitanje koje nije u vezi ove teme, ali nisam znao gde.
    Mene zanima sledeće: kako da u ES File Exploreru snimim, sačuvam i preslušam telefonski razgovor? Znam da je to moguće, koristio sam to ranije, ali sada ova app ne snima razgovore (ili treba nešto da se podesi u Podešavanjima, a ja ne znam šta treba).
    Molim za pomoć!
    Hvala, pozz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *