Facebook će od sada preferirati lokalne vesti – NE hvala!

2

Još jedna novost vezana za čišćenje News Feed-a (što je Mark Zucgerberg naveo kao glavnu stavku za ovu godinu) je da ćete od sada na početnoj stranici Facebook-a viđati više lokalnih vesti.

Local news helps build community – both on and offline. It’s an important part of making sure the time we all spend on Facebook is valuable“ – navodi on u objavi na svom profilu.

Our next update on our 2018 focus to make sure Facebook isn't just fun but also good for your well-being and for…

Publiée par Mark Zuckerberg sur Lundi 29 janvier 2018

 

Ova promena dolazi zajedno sa nedavno najavljenom koja se tiče povećanja broja objava od vaših prijatelja, umesto stranica. Takođe, u prošlom članku sam pisao i o tome da se radi na smanjenju lažnih vesti degradiranjem nepouzdanih izvora u News Feed-u, a u čemu će učestvovati i korisnici lično.

Ova promena takođe ima za cilj stvaranje više „građanskog angažmana“, rekao je Zuckerberg u istoj objavi: „People who know what’s happening around them are more likely to get involved and help make a difference„.

Ova vest se, naravno, nije dopala medijskim kućama koje pokrivaju državu, ili čak region i svet. To je i normalno jer svakako da želimo saznati nešto šta se dešava i u našoj široj okolini, i u svetu svakako.

MoreLocalNewsOnFacebookInfographic
Slika: adweek.com

Pa valjda korisnici i plaćaju internet (priključak) da bi videli/čuli/naučili nešto što ne mogu od kuće, u svom gradu. Mogu kupiti lokalne novine na trafici ili gledati lokalni TV kanal ako želim da znam šta mi se dešava u bližoj okolini, ili jednostavno izaći napolje! Internet služi da bismo „videli“ dalje od naše okoline kad već ne možemo fizički biti na svakom mestu u svakom trenutku.

Pored toga, većina gradova danas ima gomilu lokalnih portala koji već dovoljno smaraju sa vestima tipa „Labud dobio novu kuću na jezeru“ ili „Palo staro drvo tamo i tamo“… Jedva sam ih sve blokirao na Facebook-u, pa njihove AdWords reklame, i još sam dodao domene u „hosts“ fajl ako mi se desi da slučajno otvorim neki od tih lokalnih portala.

Ipak, Zuck nije ništa rekao povodom izvora lokalnih vesti, odnosno da li će „gurati“ izvore koji se bave isključivo takvim vestima ili objave generalno (ko god bude pisao o lokalnim dešavanjima). Mada, i u jednom i u drugom slučaju lokalni portali će se pojavljivati češće iz razloga što oni samo o tome pišu i objavljuju na svojim stranicama.

Bilo kako bilo, pripremite se jer ćete u narednom periodu dobijati sve više lokalnih vesti, obaveštenja o događajima, objava lokalnih portala, itd. Nadam se da će osmisliti neku „LocalBlock“ ekstenziju za veb pregledače koja će sve to lepo blokirati i omogućiti nam da koristimo internet kako treba.

Izvori Adweek TNW
Povezano:
2 komentara
  1. Karadjoglu kaže

    Sve pohvale i čestitke za Stefana.

  2. јестел' ти одавде kaže

    свакако би требало направити максималну могућност избора самог корисника у цијелости како би желио користити фејсбук!!!

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.