Facebook će vam promeniti News Feed pomoću 2 pitanja

Facebook je krenuo, polako ali sigurno, u čišćenje News Feed sekcije. Prvo je Zuckerberg najavio da će algoritam za prikaz vesti na početnoj strani biti više okrenut sadržaju naših prijatelja, a ne stranica. Međutim, sada najavljuje još jednu novinu koja ima za cilj da smanji broj lažnih izvora informacija.

Naime, Zuck je svestan da se na Facebook-u objavljuje gomila netačnih informacija, a uglavnom sa ciljem da se korisnici „upecaju“ i neko iskoristi to u loše namere. Zato je najavio će pustiti jedan klasičan jednostavan upitnik od svega 2 pitanja korisnicima za koje smatra da imaju kredibilitet.

Da se podsetimo Facebook je u više navrata pokušavao da ukloni, ili makar smanji, broj lažnih izvora i objava, a korisnici su mogli da ih prijavljuju pomoću menija u svakoj objavi – opširnije.

Upitnik se sastoji od 2 pitanja i slaće se nasumično u određenom vremenskiom periodu (kako bi se izbeglo „nameštanje“ rezultata). Uglavnom će ga dobiti korisnici koji imaju neku reputaciju na ovoj društvenoj mreži, odnosno oni za koje Facebook smatra da znaju šta čitaju i šta vredi a šta ne.

https://twitter.com/mosseri/status/954843983003332608

Cilj je da ustanove da li je neki izvor vesti pouzdan samo za njegove pratioce, ili je taj izvor poznat i pouzdan ostalim korisnicima. BuzzFeed je došao do ta dva pitanja i podelio sa svima:

  1. Do you recognize the following websites? (Choices: Yes or No)
  2. How much do you trust each of these domains? (Choices: Entirely, A lot, Somewhat, Barely, Not at all)

U prevodu:

  1. Da li prepoznajete sledeće sajtove? (Da, Ne)
  2. Koliko verujete svakom od navedenih domena? (U potpunosti, Mnogo, Malo, Jedva, Uopšte ne)

Ono što Facebook želi ovde da naglasi jeste da ovi rezultati neće mnogo uticati na sajtove (npr. ako neki sajt ima mnogo negativnih rezultata neće biti uklonjen iz News Feed-a) već će samo napraviti balans. I svakako da ti odgovori neće biti jedini parametar koji će se uzimati u obzir prilikom ocenjivanja pouzdanosti sajta.

This update will not change the amount of news you see on Facebook. It will only shift the balance of news you see towards sources that are determined to be trusted by the community“ – navodi Zuckerberg.

Prema reakcijama na Twitter-u, ovaj način ocenjivanja se nije dopao mnogima, ali smatram da je skroz OK uzeti i mišljenje samih korisnika. Do sada se Facebook oslanjao samo na svoj algoritam i mi smo morali da sve te promene prihvatimo, a sada ćemo imati barem koliko-toliko udela u promeni.

Kako se vama čini ovaj potez i sam pitanja koja je Facebook izabrao?

Izvori: 1. BuzzFeed 2. TNW 3. Fossbytes
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *