Kako ograničiti brzinu preuzimanja u Chrome-u?

1

Chrome ima dosta jednostavan panel sa preuzimanjima. U tom panelu možete videti koji fajl se preuzima, kojom brzinom, koliko je preuzeto, gde i odakle se preuzima. Ali nema opciju pomoću koje možete ograničiti protok.

Mnogi Download Manager programi imaju ugrađenu opciju za limitiranje brzine preuzimanja. Ta opcija je zaista korisna jer ako korisnik ne želi da mu sva brzina ode na preuzimanje fajla, može jednostavno staviti limit.

Chrome nema tu opciju i kada nešto preuzimate direktno preko tog veb pregledača uzeće maksimum brzine protoka. Ipak, možete ovo podesiti i to u samom veb pregledaču, jer su ubacili ovu opciju skoro.

Kako uključiti:

Otvorite Chrome Dev Tools. Ako ne znate kako, samo pokrenite Chrome i pritisnite F12 na tastaturi. Pojaviće se novi prozor koji je smešten ili na dnu ili desno, zavisi od podešavanja. Sada kliknite na karticu „Network„.

chrome ogranici brzinu

Ako želite da uključite crnu temu za Dev Tools, ispratite ovo uputstvo.

Ispod trake na kojoj se nalazi „Network“ videćete novu traku sa alatkama. Desno na kraju ćete videti opciju „Online“ u vidu padajućeg menija, kliknite. Pojaviće se lista, a vi kliknite na „Custom > Add…„.

chrome ogranici brzinu

U panelu koji se pojavi kliknite na „Add custom profile“ kako biste dodali novi profil i vrednosti vezane za njega.

chrome ogranici brzinu

Pojaviće se polja u koja unosite parametre. Ime: naziv po kojem ćete znati da su do vaša podešavanja, Download: maksimalna brzina preuzimanja , Upload: maksimalna brzina slanja (možete ostaviti prazno), Latency: kašnjenje (možete ostaviti prazno). Kliknite na „Add“ kad završite.

chrome ogranici brzinu

Sad se vratite na „Network“ panel i opet kliknite na onaj padajući meni. Sada ćete videti novi profil koji ste upravo kreirali.

Kada želite da ograničite brzinu preuzimanja, samo otvorite stranicu sa preuzimanjima, zatim Dev Tools (sa F12) i u „Network“ izaberite profil koji ste kreirali.

chrome ogranici brzinu

Kako isključiti:

Da vratite brzinu, samo zatvorite tu karticu. Jer, ovaj profil koji ste izabrali se odnosi samo na karticu u kojoj ste otvorili Dev Tools. Kada zatvorite karticu zatvara se i Dev Tools i podešavanja koja ste izmenili nestaju.

Ako ne želite da zatvorite karticu, idite u Dev Tools > Network pa izaberite sa one liste „Online“ i to je to.

Povezani tekstovi:

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

1 komentar
  1. Zoran kaže

    Ne znam kako, ali mi je ovo ubrzalo pretraživač. Lol

Ako već nisi, lajkuj stranicu i budi u toku! Hvala