Kako vratiti obrisana obaveštenja iz Android uređaja?

Obaveštenja (notifikacije) su dosta korisna mogućnost koju nam pruža Android sistem. Čitamo ih redovno, otvaramo aplikacije pomoću njih, odgovaramo na poruke u dva poteza… ali se desi da ih nekad slučajno uklonimo. To je jedina njihova mana – ne mogu se vratiti. Šta onda?

Obaveštenja u Android sistemu se pojavljuju u panelu namenjen za njih i odatle ih možemo ukloniti prostim povlačenjem u neku stranu. Međutim, desi se nekad da neko obaveštenje slučajno uklonimo, ili uklonimo namerno pa nam kasnije opet zatreba, ali je tada kasno. Isto tako neko bitno obaveštenje može otići u zaborav zajedno sa gomilom drugih koje ste uklonili pomoću tastera za čišćenje obaveštenja.

Android nema integrisanu opciju pomoću koje možemo vratiti obaveštenje nakon što ga obrišemo, kao što možemo vratiti obrisanu sliku par sekundi nakon brisanja, i slično. U Android 8.0 verziji Google je ubacio API za to i developeri mogu kreirati aplikacije (primer) ali većina nas nema još uvek Android Oreo.

Zato u ovom članku predstavljam jednu jednostavnu aplikaciju koja će vam omogućiti pregled svih ranije uklonjenih obaveštenja! Odmah da napomenem, ukoliko ste u potrazi za tom opcijom samo, DA – možete vratiti obaveštenja koja ste uklonili PRE instalacije ove aplikacije.

Ovo napominjem jer većina aplikacija nudi vraćanje obaveštenja ali samo onih koje ste dobili nakon instalacije aplikacije. Ova aplikacija ima i tu opciju, ali će vam prikazati i obaveštenja koja ste uklonili ranije.

Aplikacija se zove Notification History Log i možete je preuzeti beplatno iz Play prodavnice.

#1 Sva obaveštenja (Notification History)

Klikom na ovu ikonicu otvara se stranica iz Android sistema koja u sebi sadrži sva obaveštenja iz prethodnog perioda koja su „prošla“ kroz vaš telefon.

Tu se, dakle, nalaze SVA obaveštenja, čak i ona koja su pristigla PRE instalacije pomenute aplikacije!

vratiti-obrisana-obavestenja
Slika: saznajnovo.com

Tu možete videti spisak obaveštenja koji sadrži ikonicu, naziv aplikacije i vreme kada je obaveštenje pristiglo. Ako tapnete na neko obaveštenje dobićete dosta detalja, a dobar deo možda nećete ni razumeti. Uglavnom, imate dosta detalja tu pa možete izvući vama korisne i bitne informacije.

#2 Napredna istorija (Advanced history)

E ova stranica prikuplja obaveštenja koja su pristigla NAKON instalacije aplikacije. Šta je posebno ovde? Ništa mnogo ako imate besplatnu verziju, ali i sa besplatnom verzijom imate neke pogodnosti u odnosu na klasičnu istoriju.

vratiti-obrisana-obavestenja
Slika: saznajnovo.com

Recimo, možete pretražiti pomoću polja za pretragu određeno obaveštenje, i možete sortirati sva obaveštenja (novija->starija, starija->novija, A-Z, Z-A).

Ako kupite PRO verziju, onda ćete moći i da odaberete vremenski period za koji želite da vidite obaveštenja, da ih izvezete (Excel ili Text), označite aplikacije čija obaveštenja ne želite da aplikacija beleži… i još nekoliko opcija.

Preuzmi besplatno Notification History

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *