Microsoft AI Bot crta sliku piksel-po-piksel prema opisu!

Aprila prošle godine Google je predstavio svoj alat koji koristi veštačku inteligenciju (AI) kako bi od običnih crteža kreirao Clipart. Sada Microsoft nudi svoje rešenje koje je još naprednije.

Naime, MS je kreirao AI koji može da nacrta skroz realnu sliku piksel-po-piksel (engl. pixel-by-pixel) samo na osnovu opisa koji mu je zadat. AI obraća pažnju na detalje u vidu ključnih reči, kako se navodi, jer to povećava preciznost u stvaranju slike za oko tri puta (primer na slici ispod).

Microsoft-ai-img-text-jpg2

Xiaodong He, glavni istraživač na polju veštačke inteligencije u Microsoft-u, kaže „These birds may not exist in the real world — they are just an aspect of our computer’s imagination of birds“. Što bi u jednostavnom prevodu na srpski bilo: „Te ptice možda ne postoje u realnom svetu – one su samo mašta računara“.

Na slici ispod možete videti primer kako AI kreira sliku na osnovu zadatog opisa i kako obraća pažnju na ključne detalje.

Microsoft-ai-img-text

Ovaj AI Bot koristi GAN (Generative Adversarial Network) za kreiranje slika na osnovu opisa. GAN koristi 2 vrste modela mašinskog učenja: jedan generiše sliku na osnovu teksta, a drugi koristi tekst da proceni autentičnost generisane slike. Ova dva modela rade zajedno kako bi rezultat bio savršen.

Iz MS navode da Bot može kreirati bilo kakve slike, od slike dvospratnog autobusa do slike prostranih pašnjaka. Sve to sa velikom preciznošću. Ceo rad na ovu temu možete pročitati OVDE (.pdf)

Ako vas zanima AI, a naročito u oblasti fotografije, možda će vam biti i zanimljiv alat pomoću kojeg možete (online) uvećati neku sliku bez gubitka na kvalitetu!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *