Microsoft Paint u veb pregledaču!

Microsoft je izbacio Paint iz Windows 10 Fall Creators verzije, o čemu sam pisao, i zamenio ga sa Paint 3D, ali onaj stari možete preuzeti besplatno kao zasebnu aplikaciju. Međutim, onaj stari Paint, koji smo imali prilike da koristimo u Windows 95/98/XP, je nestao zauvek. Zato je jedan developer kreirao repliku tog Paint-a u JavaScript kako bismo mogli da ga koristimo u veb pregledačima.

Ako se sećate pisao sam članak u kojem sam predstavio sajt na kojem možete testirati ceo Windows 95. U pozadini se koristi emscripten emulator koji kompajlira C i C++ kôdove u veoma optimizovan JavaScript kôd. Tu možete testirati Paint takođe, ali možete i na jednom zasebnom sajtu koji je kreiran samo u te svrhe.

Sajt se nalazi na adresi http://jspaint.ml i čim ga otvorite imaćete spremljen Paint. Interfejs je isti kao i kod onog starog Paint-a, i sve radi lepo i brzo. Sve alatke su tu sa leve strane, a na dnu je paleta boja. Takođe i dodatni set opcija na gornjoj traci je prisutan, ali sa nekoliko izmena.

paint u browseru

Izmene su urađene samo zato što je to sada veb, a ne desktop, aplikacija. Recimo, ako kliknete na „Print“ otvoriće se dijalog za štampanje u okviru veb pregledača (sem ako niste podesili u veb pregledaču drugačije). Ako kliknete „Set as wallpaper…“ slika će se samo preuzeti, naravno da neće biti postavljena kao pozadina jer sajt nema te dozvole.

Jedna korisna opcija je „Storage“ pa možete pogledati slike koje ste crtali na tom sajtu. Recimo, nacrtate neku sliku i sačuvate je u računar pomoću „File > Save“. Zatim odete sa sajta i vratite se kroz par dana. Odete na „File > Storage“ i videćete tu sliku čak iako ste je obrisali iz računara. Ne znam kako radi ova opcija ali znam da sam sliku obrisao iz računara juče i danas sam je zatekao u odeljku „Storage“.

paint u browseru

Nemam više šta da pišem o ovom sajtu, koristite stari Paint baš kao što ste nekada i prisetite se lepih vremena.

http://jspaint.ml

Github

Izvori: 1. ghacks.net
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Zao mi je samo sto nema na vasem sajtu dugme lajk ili tako nesto, da kad procitamo ovako neki koristan clanak, da ostavi neki trag da tu ima nekog.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *