10 razloga zašto biste trebali da koristite Google Contacts

6

Mislio sam da svi, ili makar većina, Android korisnika koristi „Google Contacts“ za skladištenje kontakata. A onda sam počeo da se raspitujem od osobe do osobe i shvatio da retko ko i zna za to, a još manje njih koristi. Nije mi bilo jasno zašto ne koriste taj servis kad ima gomilu prednosti, pa sam rešio da sastavim ovaj članak.

Odmah da napomenem, nije promotivan članak, pišem samo zato jer imam samo pozitivna iskustva i do sada mi je upravo taj servis spasao barem 4 puta sve kontakte od sigurnog gubitka.

#1 Dosta prostora u „Cloud“-u

25.000 kontakata možete skladištiti, što je i više nego dovoljno za prosečnog korisnika. Izvor.

#2 Sinhronizacija

Pošto svakako vezujete svoj Android telefon za Google nalog, odmah možete i sinhronizovati sve kontakte. Ako imate neke u telefonu i/ili SIM kartici, možete ih jednim dodirom kopirati/premestiti u Cloud. Kada kupite nov telefon, samo se prijavite na svoj Google nalog i svi kontakti su tu, u telefonu, i možete im pristupiti i bez interneta (nakon prve sinhronizacije).

google contacts pros cons

#3 Dostupnost

Kada uskladištite kontakte u Google Contacts, možete im pristupiti sa bilo kog uređaja kada se prijavite na svoj Google nalog. Recimo, možete dodati kontakt iz veb pregledača na računaru (https://contacts.google.com/) i automatski će se ažurirati i u vašim drugim uređajima (čim se povežu na internet). Tako možete lakše uređivati, dodavati i brisati kontakte, ne morate preko telefona.

google contacts pros cons

#4 Sigurnost

Pored toga što su svi vaši kontakti sigurni u Google serveru, možete biti sigurni da ih nećete izgubiti ukoliko vam se pokvari telefon ili izgubite SIM karticu. Kontakti u telefonu su samo tu i ako se desi da telefon izgubite ili se pokvari, svi kontakti su nestali zauvek. Ista priča i sa SIM karticom. Jedini način da izgubite kontakte iz Google naloga jeste da izgubite pristup svom nalogu, ali naravno da ćete nalog osigurati maksimalno.

#5 Integracija sa Google servisima

Ako koristite i druge Google servise, npr. Gmail, Google Assistant, Photos… uvek možete pristupiti vašim kontaktima, podeliti ih, urediti, dodati… Recimo možete dodati novi kontakt preko Google Home uređaja glasovnim komandama. Ili možete videti email poruke koje ste razmenjivali sa određenom osobom ispod informacija. Ili označiti na nekoj fotografiji. Meni zanimljiva opcija je dodavanje fizičke lokacije pa možete videti u Google Maps vaše kontakte.

#6 Više informacija

Svaki telefon ima drugačiji interfejs za kontakte, pa ćete u nekom moći da dodate, recimo, datum rođenja neke osobe, a u drugom telefonu ne. Pored toga, većina telefona nema baš mnogo polja za unos dodatnih informacija o kontaktu, kao što su drugi brojevi, adresa, email adresa, datum rođenja, godišnjica, rodbinska veza… Google vam nudi dosta polja, plus polje za beleške, i plus mesto za sliku (koja ostaje vezana za nalog i nakon brisanja iz telefona). I sve te informacije su sigurno tu nakon unosa, ne morate se plašiti da li će novi telefon prepoznati sve informacije i odseći višak, jer i da se desi te informacije su na sigurnom u Cloud-u.

google contacts pros cons

#7 Pronalaženje duplikata

Ako vaš telefon ne podržava ovu opciju, Google je nudi besplatno. Možete jednim klikom pronaći duplirane kontakte i, ako želite, spojiti ih. Ako imate kontakte sa istim imenom i prezimenom, ili brojem telefona, ili email adresom, možete spojiti u jedan kontakt i sve te informacije će biti spojene i složene.

#8 Grupe

Skoro svaki telefon ima opciju „Grupe“ i to radi lepo, ali je problem što neki drugi telefon možda nema pa kada prebacite kontakte (na klasičan način) grupe se izgube. Google nudi kreiranje grupa i kontakti u nekoj grupi će uvek tu ostati, bez obzira da li vaš telefon ima mogućnost prikaza grupa ili ne.

google contacts pros cons

#9 Nedavno kontaktirani

Istoriju poziva ima svaki telefon, ali ako se desi da vam se ta istorija izgubi, Google ima ugrađenu opciju „Nedavno kontaktirani“. Tu možete videti koje ste osobe poslednje kontaktirati, hronološki počevši od poslednjeg.

google contacts pros cons

 

#10 Jednostavnost

I za kraj ću navesti i ovu stavku jer je mnogima upravo to najbitnije. Ne, ne morate instalirati posebne aplikacije, samo je bitno da se prijavite na svoj Google nalog (a što i jeste) i omogućite sinhronizaciju kontakata (što je uglavnom odmah omogućeno). Nakon toga svi vaši kontakti će biti smešteni u telefon i možete im pristupiti preko integrisane aplikacije za kontakte. Dakle, nije vam potrebna neka posebna, već možete koristiti onu koju inače koristite.

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (6)