Android Camera51 – uhvatite savršen kadar za sliku (+6 saveta)

Iako niste profesionalni fotograf to ne znači da vaše fotografije sa mobilnog telefona ne mogu da izgledaju tako. Naprotiv, kamere koje se ugrađuju u pametne telefone bivaju sve bolje i bolje, a takođe i aplikacije koje ih koriste.

Ok, imamo danas dosta filtera pomoću kojih fotografije mogu izgledati profesionalno, ali ono u čemu nam ti filteri ne mogu pomoći to je odabir pravog kadra. Kako okrenuti i gde usmeriti telefon je mnogima nebitno, ali je itekako važno za savršenu fotografiju.

Imajući to u vidu, developeri su kreirali aplikaciju za Android koja služi kao lični vodič za fotografisanje i snimanje.

Camera51 je pametna kamera koja ume da prepozna linije i oblike na ekranu. Na osnovu toga će vam pokazati gde da usmerite telefon kako biste dobili najbolji kadar za slikanje ili snimanje.

Ali, pre nego što instalirate ovu aplikaciju, evo nekoliko osnovnih saveta za slikanje pametnim telefonom:

1) Okrenite telefon vodoravno

horizontal phone shot image

Prvo i osnovno jeste da postavite telefon u horizontalan položaj. Kada slikate vodoravno, na slici će se nalaziti više okoline, a manje neba i zemlje. Takođe, svi monitori su široki danas pa će se tako slika bolje videti, isto tako i svi sajtovi preferiraju šire fotografije. Plus, drugi ljudi se neće nervirati kada budu gledali sliku/snimak :)

2) Fokusirajte

focus lock miui
Slika: MIUI

Bitno je da fokusirate ono što slikate kako bi došlo do izražaja, a pozadina zamutila. Ali, ako želite da uslikate ili snimite prirodu, onda podesite na „infinity focus“ i tada će sve biti u fokusu. Dešava se da se fokus premesti na sneg koji pada ispred telefona i u tom slučaju fokusirajte nešto u daljini i zaključajte fokus tu (kod svakog uređaja se to radi na drugačiji način, obično se dugo drži na ekranu).

3) Ne koristite blic

camera-horizont-bokeh-night

Blic izbegavajte u što širom luku. Ako je osvetljenje slabo, onda uključite Pro mod (ako telefon podržava) i podesite dužinu ekspozicije na nešto duže, a ISO smanjite na minimum. Što je vreme izlaganja duže, senzor će primiti više svetlosti, a što je ISO manji biće manje šuma na slici. Na taj način ćete dobiti svetlu sliku sa svim detaljima, i izgledaće neuporedivo bolje nego sa blicem. Napomena: biće vam potrebna mirna ruka ili stativ, zavisi od dužine ekspozicije.

4) Ne zumirajte

phone zoom camera shot
Slika: Android Central

Uvek slikajte punu veličinu slike u što više piksela. Ako želite da približite neki objekat onda to učinite sečenjem slike u kasnijoj obradi, ukoliko već ne možete fizički da se približite. Neka telefon uslika celu sliku sa što više detalja, a vi kasnije birajte šta vam od toga treba.

5) Očistite kameru

Samsung_Galaxy_S8 camera lenses

Ne zaboravite da očistite staklo koje štiti kameru jer se desi da na površinu dospe neka mrlja i onda ćete i tu mrlju uslikati. Koristite mikrofiber tkaninu kako ne biste staklo još više umazali.

6) Koristite HDR

at-night-hdr-mode-on-off
Slika: fonepaw

Ako telefon ima ugrađen HDR onda ga iskoristite. High Dynamic Range vam može itekako poslužiti ako slikate, recimo, zalaske Sunca. Može vam poslužiti generalno kod svake scene koja ima mnogo svetle i mnogo tamne delove. Ugrađen HDR je dovoljno „pametan“ da prepozna scenu i prilagodi parametre tako da dobijete najbolji rezultat. One aplikacije koje imaju „HDR“ u nazivu samo veštački kreiraju HDR pomoću 2 ili više slika i rezultat ne ispadne baš najbolji, barem ne kada sam ja testirao.

Camera51

Dolazimo do ove aplikacije koja će vam pomoći da usmerite telefon za najbolji kadar. Evo kako ona, u suštini, radi:

recimo videli ste na prognozi da će negde pasti lep sneg i brže bolje spremate telefon za slikanje. Instalirate ovu aplikaciju i pravac napolje. Kada usmerite kameru ka nekom predelu/objektu, aplikacija će prepoznati linije i objekte na ekranu. Zatim će vam na osnovu „znanja“ koje ima pokazati gde da pomerite telefon kako bi se u kadar našlo sve ono bitno.

camera51 how works
Slika: youtube/Camera51

Dakle, neće se desiti da „odsečete“ neki bitan deo, neki objekat ili osobu, ili da uslikate nešto skroz nebitno za ostatak fotografije.

Uz sve to kamera se koristi jako jednostavno jer je namenjena početnicima. Na ekranu će vam se pokazati ikonica telefona i jedan pravougaonik. Vi samo trebate da usmerite telefon tako da se ta ikonica telefona smesti u onaj pravougaonik. Dok to budete radili vi ustvari usmeravate telefon tako da napravi što bolji kadar za slikanje.

camera51 how works1
Slika: youtube/Camera51

Ostaje vam da škljocnete i kasnije, ako želite, doradite u nekom alatu za uređivanje.

Ova aplikacija će vam pomoći najviše u slikanju ili snimanju prirode jer ne poseduje napredna podešavanja, koja sam pominjao u onim savetima. Što više svetlosti imate na raspolaganju, to bolje.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *