Dark Reader – nezaobilazan dodatak za one koji surfuju noću

Ovih dodataka za veb pregledače, koji služe za noćno čitanje ima gomila, međutim Dark Reader se izdvaja od svih njih. Ono po čemu je ovaj dodatak poseban jeste način na koji kreira tamnu verziju sajta.

O čemu se zapravo radi?

Dodaci za noćno čitanje obično rade tako što invertuju boje na sajtu jer znamo da je uglavnom pozadina sajtova bele boje, a tekst u kontrastu. I to je ok rešenje, ali previše jednostavno i ne radi uvek najbolje. Svaki sajt je dizajniran drugačije i neki elementi ne mogu da se potamne na ovaj način, ili se vidljivost elemenata smanji još više.

Dark Reader to radi na drugačiji, mnogo bolji način. Evo kako rad dodatka opisuju njegovi autori:

Powered by new Chrome engine features it uses special intellectual way to transform bright blinding stuff into eye relaxing, high contrast, deluminated, dark themed and just smart looking web-pages which are easy to read at night.

Što bi u prostom prevodu značilo da dodatak vizuelno, pomoću naprednih mogućnosti koje nudi Chrome Engine, skenira veb stranicu i „pametno“ transformiše svetle delove u tamne.

Za rezultat se dobije tamna tema bilo kog sajta, svi elementi su vidljivi i čitljivi, vaše oči se manje naprežu. Primer gde se snaga ovog dodatka vidi jeste stranica sa Google analitikom.

Kada pokušam da primenim tamnu temu pomoću nekog klasičnog dodatka, ne potamne svi delovi stranice, a neki imaju i vizuelne greške. Evo primer:

Na ovoj slici se nalazi Real Time prikaz posećenosti nekog sajta u Google analitici.

google analytics real time blank 1
GA Real Time stranica – bez dodatka

A na ovoj uporednoj slici se nalazi prikaz tamne teme te stranice. Gore: neki drugi dodatak, dole: Dark Reader

dark-reader-vs-other
Gore: klasičan dodatak / Dole: Dark Reader

Kao što možete videti Dark Reader mnogo bolje kreira tamnu temu od veb stranice. Svi elementi su pravilo „obojeni“, kontrast je odličan, sve je čitljivo i vidljivo. Uspeo je čak i da „oboji“ grafik i mapu, što neki drugi dodaci ne „umeju“.

Podešavanja

Svakako, dodatak ima dosta opcija koje se lako menjaju. Pa tako imate:

  • Brightness
  • Contast
  • Grayscale
  • Sepia
  • Vrsta fonta i linija oko slova

Pored tih podešavanja imate i podešavanja koja se tiču filtracije. Možete napraviti listu sajtovova na kojim samo će dodatak biti omogućen, ili listu sajtova na kojima samo neće. A za one koje zanima još više opcija, moguće je omogućiti Developer mod pa tu menjati opciju u JSON formatu.

Dodatak je besplatan i ceo njegov kôd se nalazi na Github-u:

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. ovo mi na pamet nije palo ali mi je uvek smetalo osvetljenje u mraku. mnogo dobra stvar. extra pises tekstove, da te svako razume, ima dosta korisnih stvari! hvala

  2. Postovani,
    Oprosti imas li neki jednostav nacin, hocu reci sto jednostavniji nacin za ulazak na Winows 7 ako sam zaboravio lozinku…?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *