[DNS Bench] Proverite koji je DNS najbrži za vas i ubrzajte internet!

Možda niste znali ali Google vam nudi besplatan alat za testiranje svih poznatih otvorenih DNS-a. Taj alat ima za cilj da testira i u rezultatima pokaže koji su to DN Serveri najbolji za vas kako biste mogli da konfigurišete svoju mrežu za najbrži surf.

Ukratko o DNS

Čisto ako neko nije upoznat sa ovim pojmom: DNS (Domain Name Servers) su „prevodioci“ domena u IP adrese. Svaki server ima svoju (statičku) IP adresu koja služi kao identifikator u mreži. Domen je samo lepši prikaz te IP adrese jer ko će pamtiti one brojeve, pogotovo sad kad imamo IPv6? Gledajte na to kao, recimo: domen je unikatno ime osobe „Neko Ime“, a IP je fizička adresa te osobe (ulica, broj, grad…). Ako želite da pošaljete pismo, samo unesete (unikatno) ime osobe i pismo će otići na njegovu adresu.

how dns works
Slika: ExpressVPN

Vaš ISP (Internet Service Provider) ima svoj DNS koji dobijate prilikom konfigurisanja rutera, ali postoji dosta alternativa. Recimo, OpenDNS nudi filtere sadržaja za vašu porodicu, Google Public DNS je građen od strane Google inženjera da bude brz i siguran, i tako dalje. Svaki DNS ima svoje prednosti, ali ne postoji nijedan za koji možemo da kažemo „E taj je najbolji“ jer će rezultati kod svakog pojedinca biti različiti.

Alat: NameBench

I tu dolazimo do ovog Google alata koji je kreiran u svrhe pronalaženja najbržeg DNS servera baš za vas. Dakle, pokrenete testiranje, sačekate 20-ak minuta i dobijete rezultate u procentima koliko je neki DNS brži od vašeg podešenog.

Evo uputstvo:

0) Vratite DNS na podrazumevani

Ako ste već podešavali DNS ručno, obrišite ta podešavanja kako bi se koristio DNS od vašeg ISP-a! Ovo je bitno kako biste dobili što preciznije rezultate.

1) Preuzmite i pokrenite program

Ovaj alat je besplatan i dolazi u portabilnoj varijanti za Windows, a postoji i verzije za Linux i Mac. Možete ga preuzeti sa OVOG linka za sve sisteme.

2) Podesite i pokrenite Benchmark test

Sad je potrebno da štiklirate opcije: Include global DNS providersInclude best available regional DNS services. Druge dve opcije ispod ne morate štiklirati. Ostalo ostavite kako jeste. START.

google dns benchmark

3) Rezultati

Nakon 20-ak minuta otvoriće se veb stranica sa rezultatima (meni se otvorilo u IE iako mi je Chrome podrazumevani) i videćete svakakve brojke.

Ne bih vas mučio tim brojkama, ali svakako je dovoljno samo da razumete podatke na vrhu stranice:

  • Koji DNS servis je za koliko % brži od vašeg podešenog
  • Koje DNS servise da koristite (primarni, sekundarni, tercijalni)

google dns benchmark

Kao što vidite kod mene na primeru, Google DNS je za 113% brži od onog koji koristi moj ISP!

4) Podešavanje novih DNS

Otvorite podešavanja DNS-a u vašem sistemu i tu podesite primarni i sekundarni iz one tabele. Kod Windows-a je to ovako:

  • Kontrolna tabla > Network Connections
  • Desni klik na vaš glavni link (ako ste povezani na kabel onda je to Ethernet)
  • Properties
  • Izaberite „Internet protocol, IPv4“ > Properties

google dns benchmark

  • Izaberite „Use the following DNS server addresses:“
  • Unesite primarni u primarni, sekundarni u sekundarni iz one tabele
  • OK

google dns benchmark

To je to! Podesili ste i sada možete da testirate. Imajte na umu da nećete zaista ubrzati svoj internet, možda nećete primetiti poboljšanje „golim okom“ jer se radi o milisekundama. Svakako podesite kako su vam rezultati testa pokazali jer je taj alat pronašao za vas najbrže i najbliže DN servere, pa iskoristite.

Izvori: 1. makeuseof
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *