Google koristi AI da predvidi kašnjenje letova!

0

Google je pustio u rad AI (Artificial intelligence) koji može da predvidi kašnjenje letova i to pre same avio-kompanije. Takođe i nekoliko informacija zašto će se to kašnjenje desiti konkretno za neki let.

Ako se sećate, pisao sam nedavno članak o tome da je Google skroz redizajnirao Google Flights, a izgleda da se inovacije samo vežu. Napisao sam u množini jer su sada uveli i informacije o tome šta dobijate, a šta ne, uz vašu kartu. Recimo, da li imate u toj klasi mesta za stvari iznad glave ili da li možete da birate mesto, itd. (prikazano na animaciji ispod).

google flights more info
Slika: Google blog

Google navodi da koriste istorijske podatke o letovima (kao i mnoge druge faktore koji utiču) i mašinsko učenje (Machine learning) kako bi se predvidelo kašnjenje. Takođe napominju da će kašnjenje biti najavljeno samo u slučaju kada je sigurnost veća od 80%, što je sasvim dovoljno.

E sad, po mom mišljenju, njihove informacije o kašnjenju uzimajte sa rezervom. Recimo, kada ste zaista u trci sa vremenom i primorani ste da ostavite neke poslove neodrađene. U tom slučaju ako je Google više od 80% siguran da će let kasniti, vi možete rizikovati i ipak odraditi te poslove. Međutim, Google savetuje da na aerodrom ipak stignete na vreme.

GoogleTravel_Posts_Static_DelayPrediction
Slika: Google blog

Da biste došli do ovih informacija o kašnjenju, dovoljno je samo da unesete u pretragu broj leta (npr. „American 4442“) ili pak rutu letenja (npr. „Air New Zealand Auckland to Singapore“) i sve informacije će se pojaviti na jednom mestu.

Izvori Google blog TNW
Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.