Google koristi AI da predvidi kašnjenje letova!

Google je pustio u rad AI (Artificial intelligence) koji može da predvidi kašnjenje letova i to pre same avio-kompanije. Takođe i nekoliko informacija zašto će se to kašnjenje desiti konkretno za neki let.

Ako se sećate, pisao sam nedavno članak o tome da je Google skroz redizajnirao Google Flights, a izgleda da se inovacije samo vežu. Napisao sam u množini jer su sada uveli i informacije o tome šta dobijate, a šta ne, uz vašu kartu. Recimo, da li imate u toj klasi mesta za stvari iznad glave ili da li možete da birate mesto, itd. (prikazano na animaciji ispod).

google flights more info
Slika: Google blog

Google navodi da koriste istorijske podatke o letovima (kao i mnoge druge faktore koji utiču) i mašinsko učenje (Machine learning) kako bi se predvidelo kašnjenje. Takođe napominju da će kašnjenje biti najavljeno samo u slučaju kada je sigurnost veća od 80%, što je sasvim dovoljno.

E sad, po mom mišljenju, njihove informacije o kašnjenju uzimajte sa rezervom. Recimo, kada ste zaista u trci sa vremenom i primorani ste da ostavite neke poslove neodrađene. U tom slučaju ako je Google više od 80% siguran da će let kasniti, vi možete rizikovati i ipak odraditi te poslove. Međutim, Google savetuje da na aerodrom ipak stignete na vreme.

GoogleTravel_Posts_Static_DelayPrediction
Slika: Google blog

Da biste došli do ovih informacija o kašnjenju, dovoljno je samo da unesete u pretragu broj leta (npr. „American 4442“) ili pak rutu letenja (npr. „Air New Zealand Auckland to Singapore“) i sve informacije će se pojaviti na jednom mestu.

Izvori: 1. Google blog 2. TNW
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *