8 Chrome Flags podešavanja za bolje iskustvo tokom surfa

Chrome ima svoja podešavanja kojima možete pristupiti klasično preko menija. Međutim, ima i skrivena podešavanja kojima se ne može pristupiti tako lako jer nose dozu rizika sa sobom. Ipak, tu se kriju neka zaista zanimljiva i korisna podešavanja.

Taj odeljak sa dodatnim podešavanjima se naziva „Chrome Flags“ (ili samo Flags). Ako pratite ovaj blog neko vreme onda možda znate da sam Flags pominjao u nekoliko navrata – primer, primer, primer… U suštini, Flags su eksperimentalne opcije koje Google tu smešta radi testiranja. Ako se neke opcije pokažu kao korisne i stabilne, onda ih omogući automatski (ili prebace u klasična podešavanja), ili ih uklone sa liste ako ne.

Svakako, ja se odričem odgovornosti za eventualne štete po vas ili vaš sistem/računar. Sve radite na sopstvenu odgovornost.

U ovom članku sledi lista od 8 (trenutnih) Flags opcija koje vam mogu poboljšati iskustvo tokom surfa po netu. Dodao sam i ono „trenutnih“ za svaki slučaj jer nikad nije sigurno koliko dugo će se te opcije tu zadržati – kao što sam napomenuo.

Kako uključiti neki Flags

Ispod svake stavke ću vam ostaviti tekstualni link koji je potrebno da kopirate i nalepite u adresnu traku. Linkovi ovog tipa mogu biti i klikabilni ali ih je Chrome blokirao. Ovo je link do podešavanja:

chrome://flags/

Napomena: prvo podesite sve šta želite pa onda ponovo pokrenite Chrome da bi se primenila sva podešavanja. Ponovno pokretanje je obavezno!

#1 Picture in Picture

chrome://flags/#enable-picture-in-picture

best-chrome-flags-picture-in-picture
Slika: maketecheasier

Opcija koja će vam biti korisna ako želite da gledate neki video i radite još nešto na računaru. Kada omogućite opciju kliknite desnim klikom (2x za Youtube, 1x za ostale sajtove) na video snimak i izaberite „Picture in Picture“. Sada će se video učitati u zasebnom okviru.

#2 Omnibox UI Swap Title and URL

chrome://flags/#omnibox-ui-swap-title-and-url

chrome 8 flags speed useful

Ako želite da vam se prikažu i naslovi veb stranica u Omnibox-u iznad linkova. Može biti korisno ukoliko se ne vidi naziv veb stranice u samom linku.

Takođe možete i povećati broj stavki koje će se pojaviti u predlozima. Pogledajte kako.

#3 Automatic Tab Discarding

chrome://flags/#automatic-tab-discarding

chrome 8 flags speed useful

Kada omogućite ovu opciju, kartice koje su nekativne (ne posećujete ih duže vreme) će biti izbačene iz memorije. Ne brinite, neće nestati zauvek, biće tu kada opet kliknete na njih. Ova opcija vam može dosta uštedeti RAM-a, a OVDE možete pogledati još saveta.

#4 Smooth Scrolling

chrome://flags/#smooth-scrolling

chrome 8 flags speed useful

Ako vam se dopada glatko skrolovanje kod Firefox-a, onda je ovo opcija za vas.

#5 Tab audio muting UI control

chrome://flags/#enable-tab-audio-muting

mute-chrome-tab

 

Možete isključiti zvuk na bilo kojoj kartici klikom na ikonicu zvučnika. Dobro dođe ako ne možete da uočite odakle zvuk dolazi i gde je taster za utišavanje na sajtu.

#6 Fast tab/window close

chrome://flags/#enable-fast-unload

chrome 8 flags speed useful

Kada omogućite ovo, zatvaranje kartica će biti instant. To pak ne znači da kartica neće proći kroz ceo proces pravilnog zatvaranja i uklanjanja iz memorije, već znači da će se kartica vizuelno zatvoriti a ceo proces zatvaranja će se dešavati u pozadini.

#7 Experimental QUIC protocol

chrome://flags/#enable-quic

chrome 8 flags speed useful

QUIC je novi protokol konekcije koji je u razvoju, a iza njega stoji niko drugi do Google. QUIC bi trebao da bude protokol koji konbinuje TCP i UDP što bi uticalo na povećanje kako brzine tako i sigurnosti. Obično kada se koristi samo TCP ili samo UDP konekcija, potrebno je nekoliko „Trips“ (ne znam kako bih ovo preveo na srpski, koristim originalnu reč u govoru, a na Wiki su preveli kao „Putovanje“ – što mi ne zvuči lepo u ovom slučaju) ka serveru kako bi se ostvarila stabilna veza – što traje. QUIC to rešava tako što kreira samo jedan „Trip“ i nakon toga je moguća razmena podataka.

#8 Password Generation

chrome://flags/#enable-password-generation

chrome 8 flags speed useful

Zgodna opcija ako ne koristite neke druge zasebne alate u te svrhe. Naime, kada Chrome detektuje stranicu za registraciju, možete generisati lako i brzo jaku lozinku.

Izvori: 1. maketecheasier
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *